8 липня, Ювілейний Собор Української Православної Церкви, який відбувся в Трапезній палаті Києво-Печерської Лаври, прийняв Ухвалу.

Насамперед учасники Собору звернулися до Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира з проханням і надалі бути гарантом нашої єдності в союзі миру (Єф. 4:3).

Після обговорення Собор затвердив рішення Священного Синоду УПЦ і Соборів єпископів УПЦ, що відбулися у період від 26 червня 1992 року до 8 липня 2011 року, і схвалив діяльність Синодальних установ, єпархіальних архієреїв, духовенства, чернецтва та вірних Церкви.

Відео дня

А крім того, вкотре засвідчив канонічну єдність із Руською Православною Церквою і канонічний статус УПЦ як незалежної в управлінні самокерованої Церкви з правами широкої автономії, що є фундаментом для відновлення єдності українського Православ’я.

Також Собор ухвалив Статут про управління УПЦ у редакції, затвердженій Архієрейським Собором УПЦ 21 грудня 2007 року. А всі нові поправки до Статуту будуть розглянуті створеною на Соборі єпископів УПЦ постійно діючою комісією на чолі з митрополитом Донецьким і Маріупольським Іларіоном по розгляду зауважень, що надійшли з цього приводу та були висловлені під час Архієрейського Собору.

Наступне коло розглянутих питань стосувалося розвитку церковно-державних відносин. Зокрема відзначення 20-річчя Незалежності України, внесення поправок до законодавства України, що надасть Церкві статусу юридичної особи та права засновувати власні навчальні заклади, введення християнської етики та Закону Божого у програми навчальних закладів усіх рівнів, створення системи капеланства, введення мораторію на приватизацію колишнього церковного майна, охорони культурно-духовної спадщини, зведення Кафедрального собору на честь Воскресіння Христового та Духовно-просвітницького центру УПЦ тощо.

Не оминув Собор і питання розколу, а саме нагадав незмінну позицію УПЦ щодо шляхів подолання розколу і закликав тих, хто перебуває в розколі, до покаяння та повернення до Церкви.

Підбиваючи підсумки, учасники Ювілейного Собору УПЦ підкреслили, що Українська Православна Церква є Церквою Христовою, яка об’єднує віруючих України незалежно від національності, політичних поглядів або соціального статусу.

Православие в Украине