Церква на початку 90-х років минулого століття дихнула на повні груди і, сповнена благодаті Божої, стала на шлях свого відродження, ― зазначив зокрема у своїй доповіді на Ювілейному Соборі Української Православної Церкви 8 липня 2011 року Предстоятель УПЦ.

З часу проведення останнього Собору УПЦ 26 червня 1992 року в нашій Церкві відбулися значні зміни. 19 років тому священноначаліє Української Православної Церкви складалося з 20 осіб єпископату, зараз їх 72 ― 45 правлячих архієреїв разом із Архіпастирем, 19 ― вікарних, 8 — на спочинку.

Майже вдвічі збільшилася кількість єпархій. У 1992 році їх було 19, а зараз 45. При цьому постійно зростає кількість парафій ― маємо 12 тисяч громад, у той час як у 1992 їх було 5,5 тисяч.

Відео дня

Відроджуються й монастирі нашої Церкви, а разом із ними ― древні традиції чернецтва. Як зазначив Блаженніший Владика: «Велика духовна радість відвідувати монастирі, спостерігати не тільки за відродженням зовнішньої краси, але й за облаштуванням внутрішнього чернечого життя обителей». Святих обителей, де подвиг монашества несуть близько п’яти тисяч монахів і черниць, нині налічується 211, у 1992 році їх було 28.

У 1992 році УПЦ мала 4 духовні навчальні заклади (1 академію і 3 семінарії), сьогодні їх налічується 20 (1 духовна академія в Києві, 1 духовно-богословська академія в Ужгороді, 7 духовних семінарій (в Київській, Волинській, Одеській, Полтавській, Сімферопольській, Харківській єпархіях і при Почаївській Лаврі), 9 духовних училищ, 1 богословський університет у Луганську та 1 богословський інститут у Чернівцях). Окрім цього, при Одеській, Почаївській і Полтавській духовних семінаріях та Луганському духовному училищі діють регентські та іконописні відділення.

На сьогодні у 30 єпархіях нашої Церкви створено єпархіальні військові відділи, побудовано 34 храми на територіях військових частин, у духовно-пастирській роботі серед віруючих військовослужбовців задіяно понад 150 священиків.

Відродилася душпастирська опіка й у місцях позбавлення волі ― душпастирська робота із засудженими та працівниками пенітенціарної системи проводиться у кожній із 181-ї установи кримінально-виконавчої системи, де діють 43 та будуються 23 храми, а також відкрито близько 120 молитовних кімнат. За статистикою Державної пенітенціарної служби України богослужіння регулярно відвідують близько 18 тисяч з понад 150 тисяч осіб, що утримуються під вартою.

Сьогодні в Україні діє 264 лікарняні парафії. Пастирське служіння в лікарняних храмах несуть більш як 239 священнослужителів, 53 з яких — лікарі за фахом. Найбільша кількість лікарняних парафій у Київській єпархії — 35, у Харківській — 26, у Дніпропетровській — 22. В Україні також діють 31 сестринство милосердя та 4 медичних братства. Для координації діяльності в медичній сфері та співпраці з Міністерством охорони здоров’я було створено Синодальний відділ з питань охорони здоров’я та пастирської опіки медичних закладів.

Православие в Украине