На засіданні Священний Синод підтримав рішення Блаженнішого Митрополита Володимира провести 8 липня 2011 року в Києво-Печерській Лаврі Собор Української Православної Церкви (журнал №48), який скликається Предстоятелем УПЦ в міру потреби у складі архієреїв, кліриків, чернецтва і мирян згідно зі Статутом про управління Церкви.

З 1992 року в Українській Православній Церкві не проводились засідання Собору Української Православної Церкви. З часу останнього проведення Собору УПЦ у Церкві відбулись суттєві зміни: значно зросла кількість парафій, храмів, монастирів, єпархій, духовних навчальних закладів та синодальних установ, активізувалась внутрішня і зовнішня діяльність.

Головна мета проведення Собору - заслухати доповідь Предстоятеля Української Православної Церкви про розвиток церковного життя протягом останніх 19-ти років, з моменту проведення останнього Собору УПЦ, затвердити прийняті раніше постанови Священного Синоду та Соборів єпископів УПЦ, внести зміни та доповнення до Статуту про управління УПЦ, а також визначити плани на майбутнє.

Відео дня

Також затверджено кворум кворум Собору Української Православної Церкви. Зокрема: єпископат УПЦ (Правлячі та Вікарні Преосвященні); делегати від кожної єпархії УПЦ (одна особа від духовенства, одна особа від чернецтва та одна особа від мирян); ректори Духовних Академій та Семінарій УПЦ; Голови Синодальних установ УПЦ.

Від Київської Митрополії включити до складу Собору: архімандрита Даміана (Давидова); архімандрита Ісаакія (Андроніка); архімандрита Варсонофія (Столяра); архімандрита Іону (Радзивіла); архімандрита Аркадія (Демченка); ігумена Лонгина (Чернуху); ігуменю Калісфенію (Шамайло); ігуменю Антонію (Фількіну); монахиню Євтропію (Бобровнікову).

Православие в Украине