На засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви, від 14 червня 2011 року, було прийнято рішення про переміщення правлячих архієреїв у двох єпархіях Української Православної Церкви та поповнення кліру священноначалія двома новими єпископами.

Так згідно з журналом №44 Священного Синоду УПЦ, Житомирською єпархією віднині керуватиме єпископ Никодим (Горенко) (раніше ― Володимир Волинський і Ковельський), донині обов’язки правлячого архієрея Житомирського і Новоград-Волинського виконував митрополит Овруцький і Коростенський Віссаріон.

Володимир-Волинську і Ковельську кафедру відтепер очолить єпископ Володимир (Мельник), який до сьогодні був правлячим архієреєм Шепетівської і Славутської кафедри.

Відео дня

Натомість єпископом Шепетівським і Славутським бути насельнику Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври архімандриту Діонісію (Константинову), його возведення у сан архієрея найближчим часом відбудеться у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі.

Кременчуцьку і Лубенську єпархію також незабаром очолить новий єпископ, ним стане клірик Криворізької єпархії архімандрит Миколай (Капустін). Хіротонія новообраного архієрея традиційно відбудеться в Києво-Печерській Лаврі, ― йдеться у журналі №45.

Журналом №42 Священного Синоду УПЦ прийнято рішення про прийняття до числа братії Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври ігумена Пимена (Хараіма) ― донині він ніс послух у Руській духовній місії Єрусалима, а по закінченні терміну служіння прибув до України.