На засіданні, що, як раніше повідомлялося, відбулося 14 червня, Священний Синод Української Православної Церкви висловив офіційну позицію Церкви, яка є незмінною вже протягом 20 років незалежності України, щодо відродження в Києві Десятинної Церкви (журнал №41).

А також закликав усі зацікавлені сторони вести діалог довкола відродження Десятинного храму в цивілізований спосіб, без політизації.

Останнім часом деякі ЗМІ та коментатори подій подають інформацію щодо позиції УПЦ стосовно Десятинної церкви викривлено, необ’єктивно і тенденційно, або ця позиція взагалі ігнорується.

Відео дня

Натомість УПЦ готова до співпраці з архітекторами, археологами, музейними працівниками та є ініціатором проведення конкурсу на кращий проект відродження Десятинного храму.

«Десятинний храм має бути відродженим на знак поваги до засновника нашої державності та Хрестителя Київської Русі святого рівноапостольного князя Володимира», — ідеться у підготовленій заяві членами Священного Синоду УПЦ.

Крім того, у відповідній заяві зазначено, що залишки фундаментів древньої Десятинної церкви мають бути збережені, музеєфіковані та доступні для вивчення та відвідин прочанами і туристами. Але відродження Десятинного храму – це спільна справа держави, археологів, музейних працівників і Церкви.

Прикладами успішної реалізації подібних проектів є відродження Успенського собору Києво-Печерської Лаври, Свято-Володимирського собору в Херсонесі, Михайлівського Золотоверхого монастиря, а також світовий досвід збереження та релігійного використання святинь у Греції (наприклад, Собор на честь святого великомученика Димитрія Солунського в Солоніках), в Італії (Собор апостола Петра, базиліка Сан Клименто та катакомби в Римі) та інших пам’яток духовної історії людства.