24 травня, у виставковому залі Успенського собору Києво-Печерської Лаври з нагоди 150-річчя перепоховання Тараса Шевченка на Чернечій горі в Каневі по благословенню Блаженнішого Митрополита Володимира відкрилась виставка "Кобзар - співець святинь України", організована Синодальним відділом «Місія Церква і культура».

Про це повідомляє сайт УПЦ.

На виставці представлені експонати з особистої колекції Предстоятеля Української Православної Церкви та колекції Музею "Православна Україна" Київської Митрополії.

Відео дня

Експозиція ознайомить із зразками творчої спадщини Тараса Шевченка - поетичної та художньої. Адже він як митець і майстер слова змальовував і описував вітчизняні святині: Києво-Печерську та Почаївську лаври, Межигірський монастир, Свято-Іллінську церкву у Суботові, хрест, встановлений на місці мученицької смерті князя Бориса. Іноді його малюнки є єдиним свідченням зовнішнього вигляду споруд, адже деякі з згадуваних храмів та монастирів були згодом знищені. На виставці представлені репродукції малюнків, збірки поезій, дореволюційні видання Шевченкового "Кобзаря", посмертні видання журналів "Основа" (1861-1862) з вибраними творами та спогадами близьких та друзів поета, портрети Тараса Григоровича.

Особливе місце в експозиції займає примірник факсимільного видання Пересопницького Євангелія - одного з перших українських перекладів канонічного тексту Четвероєвангелія, визначної рукописної пам`ятки давньоукраїнської мови та мистецтва XVI століття.

Голова Синодального відділу «Місія Церква і культура» ігуменя Серафима (Шевчик), говорячи про значення виставки, вказала на маловідомий факт ― Тарас Григорович бував на Переяславщині, де бачив Пересопницю і описав її. Окрім цього він як художник змалював дуже багато святинь, наприклад хрест, встановлений на місці убієнія князя Бориса, церкву в Суботові, Почаївську Лавру, Межигірський монастир та ін. Слід зазначити, що подекуди його малюнки є єдиним свідченням того, як виглядали ці святині зовнішньо, тому що деякі з храмів та монастирів не збереглися до наших днів.

«Ця виставка для нас має величезне значення. На ній ми представлятимемо малюнки Кобзаря, його вірші, присвячені православним святиням, і в тому числі Пересопницьке Євангеліє. Тому що руки поета торкалися його, гортали, він залишив надзвичайно хвилюючий опис Євангелія, і сказав, що такого раритету і шедевру більше немає ніде. Отже, для нас ці ювілеї зв’язані в одне ціле», ― розповіла матінка.

Захід проводиться у рамках святкування 450-річчя Пересопницького Євангелія.

Нагадаємо, що на державному рівні 2011-ий оголошено роком Української Першокниги; нині ми відзначаємо 450-річчя Пересопницького Євангелія та 455-річчя його написання.