Свята Лавра на гостини просить, малює сонце полотно небес і крашанку, як усмішку, підносить. Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

Такими привітальними словами у Світлу середу, 27 квітня, розпочалася Великодня акція «Діти в Лаврі» для дітей із соціально незахищених верств населення ― дітей-інвалідів, дітей-сиріт, вихованців дитячих будинків сімейного типу та дітей із багатодітних сімей. Уже третій рік, із благословення Блаженнішого Митрополита Володимира, Синодальний інформаційно-просвітницький відділ УПЦ і міжнародний благодійний фонд «Соняшник» проводять дитячий концерт для дітей в Києво-Печерській Лаврі.

Від імені Предстоятеля Української Православної Церкви з побажанням здоров’я, щастя, наснаги й ангельським вітанням «Христос Воскрес!» - звернулася до учасників та глядачів концерту «Діти в Лаврі» голова Синодального відділу УПЦ «Місія Церква і культура» ігуменя Серафима (Шевчик). Діти із глядацької зали суголосно вторили: «Воістину Воскрес!»

Відео дня

Зі святом свят привітав дітей на святій Лаврській землі й висловив надію, щоб традиція проведення таких концертів на території Києво-Печерського заповідника продовжувалася, заступник науково-дослідницького відділу вивчення й розвитку музейної справи Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Олег Топилко.

«Слава Богу, що вже третій рік поспіль завдяки цьому проекту саме тут, у Києво-Печерській Лаврі, можуть зібратись люди з різних кутків України, щоб доторкнутися до історичних коренів, відчути благодать святого духу й стати ближчими до Бога, - додала, у свою чергу, директор Духовно-просвітницького центру Кафедрального собору УПЦ Олена Резнікова. – Адже далеко не кожен може собі дозволити прийти всією родиною, тим більше, якщо це велика родина, до Лаври на платну екскурсію. Крім того, ще й познайомитись із талантами своїх однолітків, які приїхали в Київ із різних регіонів України».

Проект «Діти в Лаврі» проходить у рамках першого благодійного ярмарку «Великодній кошик», з 27 квітня по 2 травня, тож на діточок чекає багато приємних сюрпризів.

У ці дні вперше за три роки пройде 5 концертів, у яких візьмуть участь… 1000 дітей віком від 4 до 16 років.

«Важливо, - зазначила директор Благодійного фонду «Соняшник» Алла Горбунова, - що концерти відбуваються саме в дні Світлої седмиці, коли діти можуть не тільки стати учасником концерту під стінами самого Свято-Успенського собору, а ще й молитовно порадіти Світлому Воскресінню Христовому у давній обителі, познайомитись зі святинями Києво-Печерської Лаври, скуштувати свячену пасочку, морозиво, яке виготовляють парафіяни Домового храму Почаївської Божої Матері, що на території підприємства «Вінтер», й отримати подарунки.

Головне, що молодь таким чином крокує до Бога, адже відчуваючи у цих стінах Божу благодать, не можна лишатись осторонь Церкви. До речі, ті діти, які вже з року в рік приїздять на концерти, духовно зміцнюються, зростають – це видно. І відбувається це зовсім не від того, що діти дорослішають…»

Крім того, завдяки спільним зусиллям Києво-Печерського історико-культурного заповідника і Київських духовних шкіл, діти мають можливість вклонитися святиням обителі — студенти КДАіС із радістю проводять екскурсії для маленьких паломників, допомагають дітям-інвалідам, спілкуються з підлітками на теми духовності.

Ще однією родзинкою Великодньої акції є те, що ведучі святкових концертів: популярна телеведуча, поетеса, актриса - Катаріна Сінчілло та переможниця всеукраїнських і міжнародних конкурсів, телеведуча дитячих програм на Першому національному – Катерина Федотенко. А виконавці – кращі з кращих, адже відбірковий тур проходив протягом усього року в усіх регіонах країни.

До речі, для багатьох дітей відвідини Києво-Печерської Лаври стали першими, але настільки вражаючими, що навіть трирічна Аня Харькова завірила, що обов’язково знову прийде зі своїм татом і сестричкою в Лавру.

Православіє в Україні