27 квітня митрополит Київський і всієї України Української автокефальної православної церкви (УАПЦ) Мефодій (КУДРЯКОВ) звернувся до постійної Конференції українських православних єпископів за межами України з проханням внести до порядку денного спеціального Синоду стародавніх патріархатів питання про відновлення єдності українського православ`я.

Про це пише газета «КоммерсантЪ-Украина».

Синод предстоятелів стародавніх патріархатів, згідно з рішенням Святійшого синоду Вселенського патріархату, має відбутися 1 вересня. На ньому планується обговорити становище православних християн у зоні близькосхідних збройних конфліктів, а також низку проблем вселенського православ`я.

Відео дня

Митрополит Мефодій зазначив, що на сьогоднішній день жодна з українських церков "не здатна без сприяння вселенського православ`я залікувати хворобливу рану церковного розділення".

На думку президента Української асоціації релігійної свободи Віктора ЄЛЕНСЬКОГО, звернення предстоятеля УАПЦ до зарубіжних церковних інстанцій є спробою повернути проблему розділення українського православ`я в русло церковної дискусії. "Глави православних церков зазнають тиску з боку урядів своїх держав (там, де є православні церкви - Ъ). На ці уряди політично й дипломатично тисне Російська Федерація, що активно захищає в питанні єдності українського православ`я інтереси Російської православної церкви", – пояснив В.ЄЛЕНСЬКИЙ.

Нагадаємо, Єрусалимський патріарх Феофіл III під час свого візиту в Україну в кінці березня заявив, що проблеми церковного розділення в Україні можуть вирішуватися на зустрічах, організовуваних Вселенським патріархатом. Ще 9 вересня 2009 року Синод Української православної церкви Московського патріархату вирішив створити комісію для ведення діалогу з подолання розколу з представниками УАПЦ і Української православної церкви Київського патріархату. Зараз робота комісії фактично зайшла в безвихідь, зазначає видання.