14 квітня в мас-медіа з’явилась інформація про звернення зборів громадськості Української Православної Церкви до Президента України Віктора Януковича і Прем’єр-міністра Миколи Азарова з вимогою «припинити інтеграцію до Євросоюзу та надати канонічній Православній Церкві в Україні статус домінуючої».

У зв’язку з цим Секретаріат Київської Митрополії УПЦ заявляє, що висловлювання офіційної позиції Української Православної Церкви щодо державно-церковних відносин та звернення і документи, що носять офіційний характер, згідно зі Статутом УПЦ, знаходяться в тільки компетенції Архієрейського Собору та Священного Синоду УПЦ на чолі з Предстоятелем.

Особиста громадська позиція, висловлювана окремими вірними УПЦ, з точки зору Священноначалія, носить приватний характер і тому не має сприйматися як позиція всієї Церковної повноти.

Відео дня

Тому звернення зборів громадськості Української Православної Церкви, про яке йдеться в повідомленнях у ЗМІ від 14 квітня 2011року, не є офіційною позицією Української Православної Церкви.

Архієпископ Переяслав-Хмельницький Олександр (Драбинко), секретар Предстоятеля УПЦ, в.о. Голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ, звернувся до журналістів із проханням, щоб вони подавали інформацію коректно.