Відповідаючи на запитання інформагентства ZAXID.NET про те, як сталось, що свого часу президент Леонід Кучма був супротивником Київського Патріархату, але потім змінив свою думку, Патріарх Філарет зазначив: «Леонід Данилович зрозумів, що Київський Патріархат має велику підтримку народу, і тому без Київського Патріархату неможна будувати українську державу. Я думаю, що і нинішній Президент це зрозуміє, він же Президент український, а не російський губернатор, і ми його як Президента українського підтримуємо».

На запитання про те, чого Глава УПЦ КП очікує від зустрічі з Віктором Януковичем, він відповів: «Ми хочемо донести до нього думку, що держава має ставитися однаково до всіх конфесій, а не так, як зараз – позитивно до Московського Патріархату, і як до чогось другорядного та тимчасового – до інших. Потім – у нас є питання щодо нового проекту закону про свободу совісті та релігійні організації, який нас не влаштовує – ми про це писали йому разом зі всіма керівниками християнських Церков. Є ще багато чого, що ми хотіли б з ним обговорити».

Щодо проекту закону про свободу совісті, Патріарх Філарет зауважив, що він передбачає надання Церкві статусу юридичної особи.

Відео дня

«На сьогодні статус юридичної особи мають єпархії, парафії, учбові заклади, монастирі, а Церква як така – ні. Чому сьогодні нас не влаштовує надання такого статусу? Тому що почнеться боротьба за майно. Ми побоюємося, що Московський Патріархат почне претендувати на храми Київського Патріархату. Виникне велике напруження, яке було на початку 90-х років у Західній Україні, коли йшов розподіл храмів між православними і греко-католиками. Ми не хотіли би, щоб по всій Україні почалася нова хвиля такого протистояння».
Джерело публікації: risu.org.ua