У четвер п’ятого тижня Великого посту Православна Церква вшановує велику грішницю, яка стала праведницею ангелоподібної чистоти — преподобну Марію Єгипетську.

Напередодні цього дня, в середу ввечері, у православних храмах звершується особлива відправа — так зване «стояння святої Марії Єгипетської (або Маріїне стояння)». Відповідно до літургічної традиції Православної Церкви, під час утрені четверга за богослужінням (ввечері в середу) повністю читається Великий канон преподобного Андрія Критського, тоді як у перші дні Великого посту читання канону розподіляється на чотири частини.

Оскільки цього року день пам’яті преподобної Марії Єгипетської припадає на велике двонадесяте свято – Благовіщення, відповідно до Богослужбового уставу Православної Церкви Маріїне стоянне переноситься на вечір понеділка. Тож, у понеділок, 4 квітня, в усіх храмах Української Православної Церкви служитиметься утреня з читанням Великого покаянного канону преподобного Андрія Критського.

Відео дня

«...У подвизі преподобної Марії Єгипетської Христос являє нам приклад, коли з Його допомогою із самого дна гріха людина піднімається до висоти святості. Нехай цей приклад буде для нас новим натхненням, новою надією, новим покликом, тому, що даремно ми оспівуємо святих, якщо не вчимося у них. Будемо просити та молити Преподобну Марію Єгипетську, словами з канона преподобного Андрія Критського: «Найвеличнішим образом життя на землі, ти, Маріє, придбаланебесне безпристрастя; тому моли за нас, щоб ми вихваляючи тебе визволились від страстей».

Читайте детальніше в матеріалі: «Великим було її падіння, але величним стало покаяння» — Православна Церква вшановує пам’ять преподобної Марії Єгипетської»

Православіє в Україні