За традицією у перші чотири дні Великого посту в усіх храмах і монастирях Української Православної Церкви читається Покаянний канон преподобного Андрія Критського. Він звучить як вихідний тон, що визначає всю великопісну мелодію. Канон розділений на чотири частини й читається за Великим Повечір’ям.

9 березня, Блаженніший Митрополит Володимир звершуватиме читання Великого покаянного канону преподобного Андрія Критського у Свято-Вознесенському (Флорівському) жіночому монастирі м. Києва, а 10 березня - у Трапезному храмі Києво-Печерської Лаври.

З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира вікарій Київської Митрополії єпископ Броварський Феодосій 9 березня читатиме Покаянний канон преподобного Андрія Критського в храмі на честь св. кн. Бориса і Гліба в м. Вишгород, а 10 березня - в Соборному храмі на честь св. апостолів Петра і Павла в м. Бровари.

Відео дня

У вівторок, 8 березня, Блаженніший Митрополит Володимир у співслужінні секретаря Предстоятеля УПЦ архієпископа Переяслав-Хмельницького Олександра звершив Повечір’я з читанням Покаянного канону преподобного Андрія Критського у Свято-Покровському жіночому монастирі столиці. Цього ж дня архієпископ Вишгородський Павел звершив Повечір’я в Трапезному храмі Києво-Печерської Лаври, архієпископ Рівненський і Острозький Варфоломій прочитав канон в рівненському храмі на честь преподобного Феодора, князя Острозького, архієпископ Білоцерківський і Богуславський Митрофан з архіпастирським візитом відвідав жіночий монастир на честь святої рівноапостольної Марії Магдалини м. Біла Церква, також архієпископ Запорізький і Мелітопольський Лука звершив Велике повечір’я з читанням Великого покаянного канону у Свято-Микольському храмі м. Запоріжжя.

Складений майже 1200 років тому, Великий покаянний канон в усьому, окрім розмірів, подібний до інших. Утім, він має ще й ту особливість, що складається з дев`яти пісень, на відміну від звичайних богослужбових канонів, які не мають другої пісні. До тропарів канону додається приспів: «Помилуй мене, Боже, помилуй мене».

Преподобний Андрій Критський, зібравши у Великому каноні воєдино події старозавітної й новозавітної історії від падіння праотця Адама до Вознесіння Христового, подає їх у дусі глибокого сердечного каяття, з надзвичайною майстерністю співставляючи кожну з них зі станом грішної душі. Цей канон , як писав протопресвитер Олександр Шмеман, можна назвати покаянним плачем, що розкриває нам усю безодню гріха й перевертає душу каяттям і надією. Свята Церква пропонує нам саме ці піснеспіви в перші дні посту, адже Великий піст - це час покаяння й очищення.

Православіє в Україні

Прослухати Великий покаянний канон преподобного Андрія Критського можна тут.