Кабінет Міністрів України вирішив передати комплекс історичних споруд «Софія Київська» до сфери управління Міністерства культури і туризму України. Останнім часом навколо передачі заповідника лунають гучні заяви, мовляв «Софію Київську» у такий спосіб хочуть передати Українській Православній Церкві.

Чи правда, що УПЦ претендує на заповідник, коментує прес-секретар Предстоятеля УПЦ протоієрей Георгій Коваленко:

«Українська Православна Церква не є ініціатором передачі музею-заповідника «Софія Київська» до Міністерства культури і туризму України. Для нас це питання не є принциповим. Наскільки нам відомо, на це є певні рекомендації ЮНЕСКО, адже «Софію Київську» включено до списку всесвітньої культурно-історичної спадщини.

Відео дня

УПЦ ніколи не претендувала і не претендує на передачу їй «Софії Київської» як майнового комплексу, як пишуть деякі журналісти. Церква не має коштів на утримання заповідника.

Але ми завжди претендували і претендуємо на те, щоб Українській Православній Церкві дозволили хоча б декілька разів на рік звершувати богослужіння в Софії Київській. При цьому ми готові виконувати всі умови музею щодо кількості людей, співу хору, відсутності свічок тощо. Але на жаль, на відміну, наприклад, від Президента Ющенка, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир, жодного разу не звершував Богослужіння в древньому Кафедральному соборі Київських Митрополитів. Ми не будемо себе вести біля стін Софії, як Біле братство або Київський патріархат. Ми, як і раніше, будемо смиренно просити дозволу звершувати Божественну літургію в храмі, який саме для цього будували наші святи предки - святий рівноапостольний князь Володимир і святий благовірний князь Ярослав Мудрий.

Ми завжди говоримо про те, що пам’ятки нашої духовної культури мають зберігатися Церквою і державою разом. «Софія Київська» має бути і музеєм, і місцем, де підноситься молитва. Тоді храм живе і, як це не дивно, краще зберігається».

Православіє в Україні