7 лютого, у день мученицької кончини Митрополита Київського і Галицького Володимира (Богоявленського), Предстоятель Української Православної Церкви очолив Божественну літургію в Трапезному храмі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.

Про це повідомляє офіційний сайт УПЦ.

Його Блаженству співслужили: архієпископ Бориспільський Антоній, єпископ Броварський Феодосій, а також насельники Лаври у священному сані.

Відео дня

Після вдправи священнослужителі та віруючі пройшли хресним ходом до місця мученицької кончини Митрополита Володимира, що поруч із монастирем, де було відслужено молебень до священномученика Володимира.

*** В управління древньою Київською кафедрою митрополит Володимир вступив у 1915 році. З приходом в Київ громадянської війни і захоплення більшовиками міста, почалися невидані до того часу пограбування і насилля, що супроводжувалися оскверненням монастирів і храмів, святинь Києво-Печерської Лаври.

25 січня, а за новим стилем 7 лютого, 1918 року озброєні люди ввірвалися в покої митрополита Володимира і після знущань над ним вивели за стіни Лаври і розстріляли. Перед смертю архіпастир звершив молитву, благословив своїх убивць і сказав: „Господь вас хай простить”. Знайдене братією його тіло, було спотворене великою кількістю колотих та вогнепальних ран. Похоронили митрополита Володимимира в Хрестовоздвиженському храмі, що на території Ближніх печер Києво-Печерської Лаври. А в лику святих архіпастиря-сповідника було прославлено влітку 1992 року. В тому ж році було відкрито для вшанування і його чесні мощі, які зараз почивають в Благовіщенському храмі Дальніх печер.