У Сумах в рамках Всеукраїнського проекту «Єдина Україна: Схід і Захід разом» у Спасо-Преображенському кафедральному соборі пройшла церемонія освячення рушника Сумщини.
Як передає кореспондент УНІАН, у церемонії взяли участь заступник голови Сумської облдержадміністрації Сергій ГРИЦАЙ, заступник голови обласної ради Іван РЕБЕНКО, представники інтелігенції, громадських організацій, діячі мистецтв та культури регіону. По завершенні освячення учасники заходу поклали квіти до підніжжя пам’ятника Тарасу Шевченку, а також розгорнули навколо пам’ятника рушникову доріжку з рушників інших областей України, що вже долучилися до акції.
По тому в обласному художньому музеї імені Никанора Онацького відбулась презентація рушникової доріжки за участю мистецьких колективів та знаних на Сумщині вишивальниць. Тут же рушник Сумщини був пришитий у єдину доріжку до рушника Хмельниччини. Таким чином Сумська область стала десятим регіоном України, що вже долучилися до цієї акції.
На рушнику Сумської області, що був виготовлений у Кролевці, з обох кінців голубими та жовтими нитками вишите слово «Сумщина», синьо-золотавий герб області, а також червоні візерунки на білому полотні.
Як повідомляв УНІАН, Всеукраїнський проект «Єдина Україна: Схід і Захід разом», було започатковано 29 серпня 2010 року у Святогорську Донецької області. Того дня відбулося освячення першого рушника від міста
Святогорськ. Зі Свято-Успенської лаври рушник, виготовлений монахами, у супроводі ікони Святогорської Божої Матері вирушив містами України, по території яких подорожує Всеукраїнський проект «Єдина Україна: Схід і Захід разом». Він дошивається рушниками, виготовленими в регіонах. За словами автора проекту Світлани КУЧЕРЕНКО, Всеукраїнська акція
спрямована на духовно-культурну єдність, зміцнення дружніх відносин між регіонами України. Святиня вже побувала у Донецькій, Луганській, Вінницькій, Харківській, Івано-Франківській, Тернопільській, Чернівецькій, Закарпатській та Хмельницькій областях. Довжина рушникової доріжки на сьогодні сягає 30 метрів.
За задумом авторів ідеї, подорож рушника Україною має завершитися 24 серпня поточного року в Києві освяченням святині в Києво-Печерській лаврі. Акція приурочена до 20-річчя незалежності України.