3 лютого, у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя відкрився другий день роботи Архієрейського Собору Руської Православної Церкв, у якому берусть участь архієреї Української Православної Церкви.

На початку засідання оголосили вітальне послання Президента Білорусі Олександра Лукашенко. Потім члени Архієрейського Собору привітали єпископа Барнаульського і Алтайського Максима з днем тезоїменитства, а вікарія Московської єпархії єпископа Серпуховського Романа з днем народження, і проспівали «Многая літа».

Сьогодні заплановано три пленарні засідання. Також архіпастирі РПЦ зустрінуться з Президентом Російської Федерації Дмитром Медведевим.

Відео дня

Нагадаємо, що відкрився Архієрейський Собор 2 лютого, на якому прозвучала доповідь Предстоятеля Руської Православної Церкви. Зокрема, торкнулися теми діяльності Міжсоборної присутності, змін у центральному церковному управлінні, життя автономних і самоуправляємих Церков і закордонних установ, внутрішнього життя єпархій, приходів, монастирів РПЦ, роботи Загальноцерковного суду, нагородної реформи, духовної освіти і богословської науки, місіонерського служіння, релігійної освіти та катехізації, молодіжної і соціальної роботи, канонізації святих і їх богослужебного шанування, інформаційної і видавничої діяльності Церкви, церковно-державних і церковно-суспільних відношень, духовного піклування про козацтво, зовнішніх церковних зв`язків і міжрелігійного діалогу.

Святіший Владика запросив учасників Собору до дискусії щодо піднятих в доповіді питань. Виступи, що прозвучали, будуть враховані при підготовці соборного документа «Про питання внутрішнього життя зовнішньої діяльності РПЦ».

Також митрополит Крутицький і Ювеналій Коломенський представив учасникам Собору документи: «Практика заяв і дій ієрархів, духівництва, що ченців і мирян під час передвиборних кампаній. Проблема висунення духівництвом своїх кандидатур на виборах», «Суспільна діяльність православних християн» і «Про заходи по збереженню пам`яті новомучеників, сповідальників і всіх безневинно від богоборців у роки гонінь постраждалих».

Після обговорення Архієрейський Собор прийняв ці документи.
Проходить Собор до 4 лютого, а в понеділок, 7 лютого, о 12.00 за його підсумками в Храмі Христа Спасителя відбудеться прес-конференція.

Детально Архієрейський Собор освітлюється на офіційному сайті Московського Патріархату.