В офіційному зверненні до Архиєрейського собору РПЦ Предстоятель УПЦ КП попередив єрархію Московської Патріархії, що їх надії на знищення УПЦ КП не справдяться. Він зазначив, що в Київській Патріархії бачать надії РПЦ на «сприяння світської влади, аби в недалекому майбутньому зруйнувати Київський Патріархат».

«Також багато хто з вас неодноразово висловлював надію на те, що після моєї смерті Київський Патріархат розпадеться сам собою», — констатував у зверненні Патріарх Філарет.

Та Предстоятель УПЦ КП відповів на такі сподівання єрархії РПЦ тим, що їх надії не виправдаються, а переконання — оманливі. «Ви самі себе і інших переконуєте в тому, що очолювана мною Помісна Церква — лише «розкол», викликаний націоналізмом і амбіціями», — зазначив він, додавши, що «прекрасно усвідомлює» наближення години своєї смерті. Про це інформує прес-служба УПЦ КП.

Відео дня

«І православна віра, за сповідання якої я боровся з юності і служінню якій присвятив усе життя, спонукає мене і далі йти тим шляхом, до якого мене закликав Бог і Українська Православна Церква. Те, що я роблю, — я роблю з усвідомленням наближення години, коли мені належить постати перед Престолом Нелицемірного Судді», — йдеться у документі.

Водночас Патріарх Філарет пригадав братам з РПЦ, що і вони — смертні, і кожному з них доведеться дати відповідь перед Господом за своє ставлення до УПЦ КП.