Перший пленум Міжсоборної присутності Руської Православної Церкви відбувся у Москві в залі церковних соборів Храму Христа Спасителя 28 та 29 січня 2011 року.

У перший день роботи, 28 січня, відбулося чотири пленарних засідання, під час яких було розглянуто проекти документів: «Громадська діяльність православних християн», «Практика заяв і дій ієрархів, духовенства та мирян під час передвиборних кампаній. Проблема висування духовенством своїх кандидатур на виборах», «Відношення Руської Православної Церкви до навмисного публічного богохульства і наклепу по відношенню до Церкви», «Про принципи організації соціальної роботи в Руській Православній Церкві».

У другий день роботи пленуму, 29 січня, члени Присутності обговорили проекти документів: «Про міри по збереженню пам’яті новомучеників, сповідників і всіх безвинно від богоборців у роки гонінь постраждалих»; «Тимчасове положення про соціальну і матеріальну підтримку священнослужителів, причта, співробітників церковних закладів та їх сімей»; «Про хіротонію безшлюбних осіб, які не є монахами»; «Про прийняття у лоно Церкви тих, хто звертається із розколів».

Відео дня

Ці документи були прийняті у першому читанні на засіданні Президії Міжсоборної пристуності 16 грудня 2010 року. Після чого їх було відправлено на відзив у єпархії Руської Православної Церкви і опублікували на порталі Богослов.ru та офіційному блозі Міжсоборної присутності, де всі бажаючи могли залишати свої коментарі. За підсумками громадської дискусії документи були передані на друге читання в пленум Міжсоборної пристуності.

Після усних дискусій до цих проектів до цих проектів було внесено ряд поправок. Міжсоборна пристуність, схваливши внесені зміни, постановила передати документи на розгляд Архієрейському Собору.

Православіє в Україні