Від парафіян Київського Патріархату в м. Макарові та селах Ясногородка і Маковище Макарівського району Київській Патріархії стало відомо, що 27-28 січня 2011 р. представники Макарівської районної прокуратури проводили опитування з приводу відомостей, викладених народними депутатами України у запиті до Генерального прокурора України щодо «переходу» в цьому районі трьох парафій з Київського Патріархату в Московський.

Парафіяни розповіли, що вони дали представнику прокуратури наступні свідчення.

У м. Макарові частина людей, від імені яких стоять підписи під «протоколом зборів громади свт. Димитрія» щодо переходу цієї громади з Київського Патріархату в Московський, заявили, що вони ні в яких зборах не брали участь, про зміст протоколу нічого не знають, його не підписували, а дехто з них навіть не відвідував Димитрівського храму, настоятелем якого був Богдан Лісіченко. Таким чином виявилося, що «протокол», на підставі якого Київська обласна державна адміністрація зареєструвала «перехід» громади святителя Димитрія Ростовського з Київського Патріархату в УПЦ МП – сфальсифікований Богданом Лісіченком.

Відео дня

Згідно з поясненням юридичного консультанта Київської Патріархії, виявлення цього факту дає підстави говорити, що Богдан Лісіченко має бути притягнутий до кримінальної відповідальності за фальсифікацію документів, як і за фактом, про який далі.

Як під час парафіяльних зборів громади Різдва Богородиці с. Ясногородка Макарівського району, що відбулися 26 грудня та 19 січня, так і під час опитування представником прокуратури, парафіяни, підписи яких стоять під протоколом про перехід цієї парафії з Київського Патріархату в Московський, засвідчили факт махінацій з протоколом з боку Б. Лісіченка та його дружини. Зокрема, всіма було засвідчено, що у вказаний у протоколі день, як і в інші дні, ніяких «парафіяльних зборів» не було. Дружина Б. Лісіченка Надія їздила до парафін додому і говорила їм, що треба підписатися під документом на приватизацію земельної ділянки, на якій стоїть храм, або що «надійшла вказівка з Києва обновити громаду, бо зі старої громади вже є померлі». Ні про який перехід парафії з Київського Патріархату в УПЦ МП мова не велася.

Тобто, підписи отримувалися у шахрайський спосіб. Один з підписів теж, як і у Макарові, взагалі сфальсифікований, бо за свідченням людини, якій він нібито належить, вона нічого не підписувала і з нею ніхто про якісь парафіяльні документи взагалі не говорив.

Ні для кого не секрет, що представники духовенства Московського Патріархату мають тісне спілкування з окремими керівниками Генеральної прокуратури. Тому цілком можливо, що через ці тісні зв’язки буде викривлено об’єктивні дані, отримані представниками прокуратури під час опитування в м. Макарові та в с. Ясногородка. Мета викривлення – захистити Б. Лісіченка від відповідальності, яку він має за законом понести за фальсифікацію важливих документів, а також утримати контроль над незаконно перереєстрованими на Московський Патріархат парафіями.

У зв’язку з цим з благословення Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета Прес-центр Київської Патріархії заявляє про наступне.

1. Київська Патріархія вимагає від Генеральної прокуратури об’єктивного завершення розпочатого розслідування за фактами фальсифікації Богданом Лісіченком протоколів парафіяльних зборів у парафіях Київського Патріархату в Макарівському районі.

2. Патріархія буде з нетерпінням очікувати відповіді Генерального прокурора України на запит народних депутатів. В разі, якщо у цій відповіді не знайдуть свого відображення і об’єктивної оцінки розкриті під час перевірки факти фальсифікацій документів з боку Б. Лісіченка, Київська Патріархія вживатиме всіх законних засобів для того, щоби відновити правду, в тому числі звернеться зі скаргою до Президента України В. Януковича, проситиме народних депутатів України повторно подати запит до Генерального прокурора, скличе прес-конференцію для ЗМІ, а також проведе молитовне стояння перед будівлею Генеральної прокуратури України в Києві.

Разом з тим у Київській Патріархії сподіваються, що конфесійні вподобання окремих керівників прокуратури не вплинуть на виконання ними посадових обов’язків, а виявлені факти підробки Б. Лісіченком документів будуть оцінені так, як того вимагають закони України.

Прес-центр Київської Патріархії