«Бог і Церква оберуть собі інше знаряддя, нового Патріарха», – відповів Предстоятель УПЦ КП Патріарх Філарет в інтерв’ю газеті «Експрес» на запитання, чи не задумується він про майбутнє Церкви після нього, чи не готує собі наступника, чи не боїться, що, «як наслідок, колись, разом із відходом єдиної консолідованої високоавторитетної для всіх патріотичних православних особи, УПЦ КП під зовнішніми ударами може просто розпастися, залишившись радше формальною інституцією».

На це Патріарх Філарет відповів: «Те, що я був покликаний очолити Київський Патріархат – не моя заслуга, а Його воля і вибір Церкви. І я бачу в своєму житті Божу допомогу, бо як людина я не зміг би втілити і малої частини того, що зроблене у Київському Патріархаті. У моєму віці люди давно вже відпочивають на пенсії, а я зараз працюю більше, ніж тоді, коли був молодим – і сам цьому дивуюся, що можу стільки працювати. Я прекрасно розумію, що прийде смерть, якою завершиться це земне життя… А тому треба жити і діяти не для тимчасового, а для того, щоб увійти у вічне блаженне життя. Тому все, що я роблю як Патріарх – я роблю для того, щоб виконати покладений на мене Богом обов’язок, виконати Його волю і через це досягти свого спасіння. Не я керую Церквою – керує нею Бог, а я лише знаряддя виконання Його волі. І коли я помру – Бог і Церква оберуть собі інше знаряддя, нового Патріарха. Невже хтось думає, що Бог, Який розбудовував нашу Церкву, покине її напризволяще, не потурбується про неї, не знайде достойного очолити її?!?»

Предстоятель УПЦ КП наголосив, що не має жодного сумніву в тому, що Київський Патріархат буде розвиватися і зростати й після його смерт, повідомляє РІСУ.

Відео дня

«Я не готую того, кого ви називаєте «наступником», бо це навіть суперечить канонам, в яких вказано, що єпископ не повинен визначити свого наступника. Важить лише вибір Церкви. Проте це не означає, що я не турбуюсь про майбутнє Київського Патріархату – це мій обов’язок як Патріарха турбуватися. Але я дбаю не про наступника, а про зростання структури Київського Патріархату – щоби збільшувалися єпархії, відкривалися парафії, щоб покращувалося навчання у богословських школах, щоб розвивалося богослів’я. Я турбуюся про те, щоб єпископами ставали достойні люди – з богословською освітою, вірні нашій Церкві, діяльні. Оце головне – а не «наступник». Якщо структура буде міцною, якщо будуть досвідчені кадри – то і Церква зростатиме, незалежно від того, який єрарх її очолить. І зараз я вже бачу, що Київський Патріархат досяг такого міцного стану, що ніякі ворожі сили його не зруйнують. Повірте – я маю великий досвід керівництва, а тому знаю, про що кажу», – наголосив в інтерв’ю Предстоятель УПЦ КП.