У зв’язку з терміновою необхідністю розглянути стан та перспективи державно-церковних відносин в Україні, а також розглянути пропозиції щодо внесення змін у законодавство про свободу совісті 23 січня відбувся позачерговий архиєрейський Собор УПЦ КП. Члени Синоду висловили глибоке занепокоєння сучасним станом та перспективами розвитку в Україні державно-церковних відносин загалом та відносин між державою та Київським Патріархатом зокрема.

У зв’язку з цим Собор «наполегливо закликав» Президента України та інших представників влади до конструктивного діалогу.

«Ми переконані, що суперечливі питання взаємовідносин держави і конфесій краще вирішувати через прямий діалог сторін, проте подальша невмотивована відмова представників влади від такого діалогу змушуватиме нас шукати інших законних способів захисту прав і свобод вірних Київського Патріархату», — йдеться у постанові Синоду.

Відео дня

Також члени Синоду висловили категоричну незгоду з пропозиціями побудови на місці Десятинної церкви лише музею або музейного комплексу з храмом Московського Патріархату. Київський Патріархат, як сказано в постановах Синоду, виступає за відтворення (реконструкцію) Десятинного храму для звершення в ньому богослужіння (з можливим розміщенням у цокольній частині музейної експозиції).

«Десятинний храм був побудований за півтора століття до першої літописної згадки про поселення під назвою Москва, тому Московський Патріархат не має історичних підстав претендувати на київську святиню та своїми претензіями розпалювати релігійне протистояння навколо неї», — цитує прес-служба УПЦ КП постанови Синоду.

Окрім того, єрархія Київського Патріархату звернулася до вірних та прихильників із закликом «виявляти пильність, небайдужість, громадянську активність, в міру можливого допомагати Київському Патріархату пройти нинішні випробування».

Члени Собору попросили в Господа «примножити мудрість керівників Української держави, щоби вони діяли згідно із Законом Божим, справедливо та у відповідності до законів України виявляли не на словах, а на ділі рівне ставлення до всіх конфесій». До такої ж молитви Собор закликав всіх вірних Київського Патріархату.