Минулого тижня, напередодні річниці з дня упокоєння першодрукаря Івана Федорова (5/15 за н. ст. грудня 1583 р.), архієпископ Львівський і Галицький Августин у супроводі секретаря Львівської єпархії УПЦ протоієрея Богдана Біласа, відвідав Музей давньої української книги. Завідувач музею Лариса Ігорівна Спаська ознайомила гостей з його історією та сьогоденням.

Музей давньої української книги був відкритий як «Музей імені Івана Федорова» у 1976 році у приміщеннях колишнього Онуфріївського монастиря, де у ХVІ ст. було поховано першодрукаря Івана Федорова.

У 1990 році музей був виселений із цього приміщення, у зв’язку із передачею монастиря ордену василіан (УГКЦ), а всі його експонати зберігалися у підвалах Львівської картинної галереї. 1997 року музей одержав корпус біля палацу Потоцьких (вул. Коперніка, 15 а).

Відео дня

Експозиція музею присвячена історії рукописної та стародрукованої книги, мистецтву художнього оформлення давніх українських рукописів. Серед експонатів – середньовічні рукописи, видання Івана Федорова («Апостол», «Буквар» і «Острозька Біблія»), книги середньовічних друкарень Києва, Львова, Почаєва.

В одному із залів музею відтворено інтер’єр середньовічної друкарні із друкарським верстатом та палітурним пресом ХVІІ століття. У збірці музею перебувають також верстати для офортів і літографії. Виставковий зал музею використовується для організації виставок книгознавчого, мистецького та літературно-меморіального характеру.

Особливе зацікавлення гостей викликала розповідь Лариси Ігорівни про останки, що зберігаються у сховищі музею. Фахівці припускають, що вони можуть належати першодрукарю Івану Федорову та його сину Івану Друкаревичу. Для остаточного підтвердження такої версії необхідне проведення ґрунтовних наукових досліджень – визначення віку кісток, проведення їх генетичного та хімічного аналізу. Проте, через брак коштів, ідентифікація останків затримується. Лариса Ігорівна зазначила, що співробітники музею хотіли б поховати останки за християнським звичаєм, але без проведення ідентифікації належним чином, залишатимуться сумніви: кого ж саме буде поховано?

На завершення зустрічі владика Августин подякував пані Ларисі та усім співробітникам музею за подвижницьку працю зі збереження пам’яті про життєвий подвиг і творчий спадок першодрукаря Івана Федорова, постать якого посідає одне з найпочесніших місць в історії вітчизняної культури. Також владика висловив сподівання на співпрацю між Львівською єпархією Української Православної Церкви та Музеєм давньої української книги.

До речі, у вересні 2008 року, Блаженніший Митрополит Володимир під час свого архіпастирського візиту до Львівської єпархії, в рамках презентації факсимільного перевидання Пересопницького Євангелія передав примірники святині науковим та культурним установам міста Львова, у тому числі й Музею давньої української книги.

15 грудня 2010 року, з благословення владики Августина, у Свято-Георгіївському храмі Львова було звершено панахиду за спокій душі «приснопоминаємого диякона Іоанна».

Прес-служба Львівської єпархії УПЦ