14 грудня відбулося чергове засідання Громадської ради з питань співпраці з Церквами та релігійними організаціями при Міністерстві освіти і науки України, що проходило в залі засідань Міністерства в місті Києві під головуванням народного депутата України Володимира Марущенка за участю уповноважених представників церков та релігійних організацій – членів ради, відповідальних співробітників Міністерства освіти і науки України та запрошених.
Від Української Православної Церкви, з благословення Блаженнійшого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля Української Правосланої Церкви, участь засіданні Громадської ради взяв уповноважений представник – ректор Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія та Карпатського університету імені Августина Волошина, заступник голови з богословської вищої освіти і науки Синодального відділу релігійної освіти та катехизації УПЦ, професор, архімандрит Віктор (Бедь), а також представник Місіонерського відділу при Священному Синоді Української Православної Церкви протоієрей Владислав Софійчук.
До порядку денного засідання Громадської ради було включено наступні питання:
1. Про сприяння організації та проведенню заходів, конкурсів, олімпіад з дисциплін духовно-морального спрямування.
Доповідач: В.М. Жуковський (НУ «Острозька Академія»)
2. Обговорення навчальної програми підготовки викладачів «Християнська етика в українській культурі».
Доповідач: К.М. Левківський (Інститут інноваційних технологій та змісту освіти МОН України)
Співдоповідач: Ю.Є. Решетніков.
3. Щодо змісту підручників із предметів «Основи здоров’я» та «Біологія», програм «Школа проти СНІДу» і «Рівний-рівному».
Доповідач: В.С. Марущенко.
4. Про проект Закону України «Про вищу освіту» в частині врахування особливостей богословських університетів як ВУЗів із особливими умовами навчання.
Доповідач: архімандрит Віктор (Бедь) (Українська Православна Церква).
5. Інформація про хід підготовки навчально-методичних комплексів з «Основ християнської етики» для 1 – 11 класів ЗОШ та створення авторських колективів.
Доповідач: В.М. Жуковський (НУ «Острозька Академія»).
6. Підведення підсумків діяльності Громадської ради у 2010 р.
Доповідач: В.С. Марущенко.
7. Розгляд проекту плану діяльності Громадських рад на 2011 р.
Доповідач: В.С. Марущенко.
8. Різне:
– інформація щодо Звернення учасників конференції педагогів-християн;
– інформація щодо проекту документу «Стандарти сексуальної освіти в Європі», розробленого Європейським бюро ВООЗ та Федеральним центром просвіти в галузі охорони здоров’я.
З питань організаційного забезпечення підготовки навчально-методичних матеріалів з «Основ християнської етики» та експертної оцінки змісту підручників із предметів «Основи здоров’я» та «Біології» рішенням Громадської ради створено робочі групи, до складу яких уведено і представників Української Православної Церкви.
З доповіддю про необхідність врахування в новому проекті Закону України «Про вищу освіту» особливості створення та діяльності богословських університетів як ВУЗів із особливими умовами навчання на засіданні виступив професор, архімандрит Віктор (Бедь), який звернув увагу всіх присутніх на те, що стосовно богословських університетів не можуть поширюватися кількісні показники студентів денної форми навчання.
За пропозицією професора, архімандрита Віктора (Бедь) Громадська рада схвалила за основу проект рішень про відповідне звернення до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України та Міністерства освіти і науки України про необхідність врахувати в новому проекті Закону України «Про вищу освіту» особливості щодо створення та діяльності богословських університетів, як ВУЗів з особливими умовами навчання.
З цього питання створено робочу групу, координатором якої обрано професора, архімандрита Віктора (Бедь).
При розгляді питання про планування роботи Громадської ради на 2011 рік професор, архімандрит Віктор (Бедь) вніс пропозиції про включення до плану роботи, поряд із іншими, і таких питань, як:
1. Визнання в системі Міністерства освіти і науки України дипломів випускників базових богословських університетів як викладачів (учителів) предметів духовного спрямування.
2. Виокремлення «богослов’я (теологія)» в окремий напрям (шляхом виведення із напряму «філософія»).
3. Нормативно-правове врегулювання питання про відповідність дипломів про вищу духовну освіту, наукові ступені, атестатів про вчені звання духовних навчальних закладів – дипломам про вищу освіту, наукові ступені та атестатат про вчені звання системи Міністерства освіти і науки України.
4. Про відповідність реклами реалізації тютюнових, алкогольних, слабоалкогольних, енергостимулюючих виробів на телебаченні, радіо та інших засобах масової інформації духовно-моральному розвитку суспільства.
Внесені професором, архімандритом Віктором (Бедь) вище зазначені пропозиції були підтримані всіма учасниками засідання та включені до плану роботи Громадської ради з питань співпраці з Церквами та релігійними організаціями при Міністерстві освіти і науки України на 2011 рік.
Прес-служба УУБА – КаУ