18-19 грудня тривала паломницька поїздка Блаженнішого Митрополита Київського та всієї України Володимира до Італії.

Як повідомляє офіційний сайт УПЦ, 19 грудня, у день пам’яті святителя Миколая, Мир Лікійських Чудотворця, Предстоятель Української Православної Церкви очолив Божественну літургію у крипті базиліки святого Миколая у місті Барі.

Під час паломницького візиту, Архіпастир возвів секретаря Предстоятеля УПЦ єпископа Переяслав-Хмельницького Олександра у сан архієпископа.

Відео дня

Саме у базиліки святого Миколая у місті Барі з кінця ХІ століття почивають чесні мощі святителя. Базиліка належить монастирю ордена домініканців, але керівництво дозволяє звершувати тут і православні богослужіння.

Мощі святого поховано на глибині близько одного метра під підлогою крипти та закриті з усіх сторін залізобетонними блоками. Над місцем поховання влаштовано вівтар. Святі мощі вже протягом багатьох століть виділяють особливу рідину — святе миро. Саме тому святителя Миколая ще звуть Мироточивим. На одній із плит, що закривають мощі, влаштовано невеличкі дверці, через які можна діставати святе миро. Один раз на рік (9 травня) настоятель та ченці монастиря відкривають дверці та дістають миро, що зібралося з мощей за рік. Ця процедура відбувається публічно, і кожен бажаючий може її побачити на власні очі.