17 грудня, у день урочистого відкриття Благодійного різдвяного ярмарку «Три мішечки. Від Миколая до Різдва», Президент України Віктор Янукович, голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов та голова правління Всеукраїнського благодійного фонду «Дорога майбутнього» Любов Полєжай засвітять від Благодатного вогню, що сходить з небес кожної Великої Суботи у храмі Гробу Господнього в Єрусалимі, головну благодійну свічку. ЇЇ встановлять на головній сцені свята – скрутять із пластів справжнього бджолиного воску.

У резиденції Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Володимира завжди горить лампада, засвічена від Благодатного вогню. З нагоди свята лампаду привезуть на Майдан Незалежності, і Предстоятель урочисто передасть частину вогню для головної благодійної свічки.

Відвідувачі ярмарку зможуть придбати маленькі копії головної благодійної свічки ярмарку, які будуть скручувати неподалік від головної, великої свічки. Кожний, хто купить таку свічечку, допоможе вихованцям семи дитячих будинків у різних регіонах України. Більш детальну інформацію щодо дитбудинків можна побачити у розділі «Кому допомагаємо».

Відео дня

Сьогодні Українська Православна Церква відроджує давні доброчинні традиції. Одна з них — засвічення головної благодійної свічки ярмарку.
До початку XVIII століття, коли Новий рік у Києві святкували ще 1 вересня, запалена свічка була неодмінним атрибутом цього веселого свята. У ті часи мешканці міста прикрашали свої новорічні деревця стрічками, яблуками та горіхами, а на верхівках та гілках засвічували свічку — символ життєдайного світла небес і очищення душі. На свято у допетровські часи в оселях киян красувалися чортополох і горобина, а згодом — більш звична для нас ялинка. У перший день нового року городяни справляли стародавній обряд відновлення вогню: напередодні у місті гасили усе світло, окрім лампад, а зі сходом сонця видобували вогонь за допомогою кресала й сухого гілля, і передавали його від оселі до оселі.

Особливо шанували цю традицію ремісники та купці Подолу — там вона проіснувала аж до початку ХХ століття.
З часом засвічена свічка стала символом не лише Нового року, а й благодійності: люди вважали, що полум’я свічки схоже на вогонь добрих сердець, які прагнуть допомогти знедоленим.
http://orthodoxy.org.ua/tn/node/14558