22 листопада, напередодні Дня народження Предстоятеля Української Православної Церкви, у Національній опері України відбулася урочиста Академія з нагоди 75-річчя Блаженнішого Митрополита Володимира. Про це повідомляє офіційний сайт УПЦ.

Відкриваючи офіційну частину, першим, від іменя української влади, Блаженнішого Владику привітав голова Верховної Ради України Володимир Литвин. Зокрема, спікер зачитав вітальну адресу Президента України Віктора Януковича.

«Все Ваше життя присвячене ревносному служінню Господу, Церкві і нашому боголюбивому народу. У Вашій особі Українська Православна Церква має мудрого Предстоятеля, вченого і богослова, невтомного провідника, наставника і доброго пастиря священства і мирян, всебічно обдарованну і освічену людину. Зичу Вам міцного здоров’я, духовної радості, довгих років життя на благо Церкви Божої, Батьківщини і українського народу», - йшлося у вітанні.

Відео дня

Від себе особисто, Володимир Михайлович сказав: «Ми сьогодні вшановуємо лицаря духовності і віри, людину, яка пройшла велику дорогу, дорогу служіння людям, дорогу служіння своєму народові, людину, яка власним прикладом і власним життям сповідує високий дух моралі, добра, а головне, віри».

Також Володимир Литвин вручив Митрополиту Володимиру нагороду Верховної Ради України «За особливі заслуги перед українським народом».

Після цього ювіляра поздоровив Предстоятель Руської Православної Церкви.

«Ми бачимо, що є реальний результат всього того, що Ви прийняли як хрест Господень і несете всі ці роки. Це єдність єпископату, духовенства об’єднаного навколо Вас, віруючого народу, любов благочестивого народу всієї Русі», - сказав зокрема він.

Святіший Владика нагородив Предстоятель Української Православної Церкви однією із найвищих нагород Руської Православної Церкви - орденом «Слави і честі» І-ступеню.

Далі Блаженнішого Владику від імені єпископату, духовенства і вірян привітав постійний член Священного Синоду Української Православної Церкви митрополит Одеський та Ізмаїльський Агафенгел. В своєму слові владика Агафангел коротко окреслив життєвий шлях Блаженнішого та розповів про його внесок у розвиток Православ’я на Україні. Від імені Священного Синоду Високопреосвященніший владика нагородив Митрополита Володимира орденом святого апостола Андрія Первозванного під номером 001.

На завершення офіційної частини, до присутніх у залі звернувся і сам ювіляр.

«В моєму житті не було більш цінніших речей ніж Церква і Батьківщина. Їм я служив все життя і буду служити стільки, скільки дасть Господь. В своєму житті я завжди керуюсь і слідую заповідям Христа Спасителя. Тільки любов лікує немочі і наближує нас до Бога, а перебування у любові робить нас перебуваючими у Бозі. Один з професорів сказав: «Поспішаєте робити добро». Нехай же ці слова стануть для нас девізом на все життя, тому що в них знаходится вся глибина мудості і сутності життя», - сказав Блаженніший Митрополит Володимир.

Концертну програму продовжили виступи колективів та виконавців.