Як повідомляє Відділ зовнішніх церковних відносин Української Православної Церкви, вже визначено точні дати перебування в Україні чудотворної ікони Божої Матері «Умилення». Цей святий образ відомий тим, що саме перед ним молився й упокоївся преподобний Серафим Саровський.

Ікона перебуватиме в Україні з 22 листопада по 6 грудня 2010 року.

22 листопада до України святиню доставить Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил, який прибуде на святкування з нагоди 75-річчя Блаженнішого Митрополита Володимира.

Відео дня

З 22 по 24 листопада образ буде виставлено для поклоніння в Трапезному храмі Києво-Печерської Лаври.

З 24 листопада по 1 грудня ікона перебуватиме в храмі Всіх Святих, що в парку будівництва Воскресенського кафедрального собору (Залізничне шосе, 3, ст.м. Либідська).

З 2 по 3 грудня образ буде виставлено в храмах м. Біла Церква.

4 грудня, упродовж дня, — у Покровському жіночому монастирі м. Києва.

З 5 по 6 грудня — у Спасо-Преображенському храмі на ж/м Теремки-2.

6 грудня святиня повернеться до Москви.

Ікона Божої Матері «Умилення» Серафимо-Дивеєвська належала преподобному Серафиму Саровському, була його келійною іконою. Єлеєм від лампади, що горіла перед святим образом, преподобний помазував хворих, які одержували після помазання зцілення. Подвижник називав ікону «Умилення» – «Усіх радостей Радість», і саме перед нею він помер на молитві 2 січня 1833 року.

Днем вшанування ікони є 28 липня/10 серпня й 9/22 грудня – день заснування преподобним Серафимом Дівоцької громади.

Зараз ікона Божої Матері «Умилення» перебуває в Патріаршому домовому храмі в резиденції Патріарха Московського і всієї Русі Кирила. Як і в часи Святішого Патріарха Алексія, раз у рік — у свято Похвали Пресвятої Богородиці — святий образ виносять для поклоніння до Патріаршого Богоявленського собору в Москві.

Про ікону читайте детальніше: В ноябре Украину посетит икона, перед которой молился преподобный Серафим Саровский.

http://orthodoxy.org.ua/tn/node/12071