Десяті Міжнародні Успенські читання на тему «Свято: подяка, звільнення, єднання» відкрилися 27 вересня у Києво-Печерській Лаврі. Перший день ювілейної конференції розпочався з подячного молебню у Трапезному храмі на честь преподобних Антонія та Феодосія Печерських. Потім чисельні учасники та гості міжнародного форуму, що з’їхалися з різних куточків України, близького і далекого зарубіжжя, зібралися у синодальній залі Києво-Печерської Лаври.

Перше пленарне засідання Успенських читань відкрив їх постійний організатор та ведучий, директор видавництва «Дух і Літера», Костянтин Сігов. «Для нас велика радість, ― сказав він, що ось уже протягом 10 років ми збираємося у цих стінах та маємо змогу разом молитися та спілкуватися».

Архієпископ Білоцерківський та Богуславський Митрофан передав учасникам зібрання привітання та благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України. Він побажав богословському форуму плідної та змістовної роботи.

Відео дня

Постійний учасник Успенських читань, митрополит Мінський і Слуцький Філарет не зміг особисто приїхати до Києва, тому його доповідь виголосив його секретар ієромонах Антоній (Доронін). Міркування митрополита Філарета цього разу були присвячені осмисленню поняття «свята Господнього». «Справжнє святкування ― це завжди взаємне спілкування Бога та віруючих», ― наголошувалося в доповіді.

Одну з найцікавіших промов виголосив ректор Київської духовної академії та семінарії архієпископ Бориспільський Антоній. У своєму слові «Християнські свята ― здійснення очікуваного: Велика Субота» владика ректор проаналізував декілька паремій (старозавітних уривків), що читаються на богослужінні у переддень Великодня.

Владика ректор зазначив, що найкращою аналогією Пасхи, православного свята свят, є День Перемоги. Проте справжнє пізнання великого свята потребує не лише інтелектуальних зусиль. Цей досвід можна набути тільки коли «Пасха здійсниться у душі людини», – вважає архієпископ Антоній.

Апостольський нунцій в Україні Іван Юркович виступив з промовою «Християнські свята ― свята радості та щастя». А представник папської Ради зі сприяння християнській єдності священик Мілан Жуст запропонував свої міркування на тему «Хрещення ― початок усіх християнських свят».

Останнім, виступав настоятель церкви святителя Амвросія у Мілані (Італія) протоієрей Миколай Макар. За своєю багаторічною традицією він дав біблійний аналіз теми цьогорічних Успенських читань.

Серед організаторів цьогорічного форуму Київська духовна академія та семінарія, Національний заповідник «Софія Київська», Інститут філософії ім. Г. С. Сковороди НАН України, Національний університет «Києво-Могилянська академія», видавництво «Дух і Літера» та Центр святого Климента «Спілкування та діалог культур».

Успенські читання продовжать свою роботу до 1 жовтня.

У вівторок, 28 вересня засідання конференції пройдуть у Інституті релігійних наук ім. Фоми Аквінського (вул. Якіра, 13). А на середу, 29 вересня, запланована участь у форумі Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Володимира та митрополита Волоколамського Іларіона, Голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського Патріархату. Засідання відбудеться у синодальній залі Києво-Печерської Лаври (корпус № 45).

Додаткова інформація на сайті Центру святого Климента «Спілкування та діалог культур» та за телефоном: (38-044) 425-60-20.