Різдво Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Пріснодіви Марії святкується Церквою, як день всесвітньої радості. В цей світлий день, на межі Старого та Нового Заповітів, народилася Преблагословенна Діва Марія, передвстановлена з початку часів Божественним Промислом послужити таємниці втілення Бога Слова - постати Матір`ю Спасителя світу, Господа нашого Іісуса Христа.

Пресвята Діва Марія народилася в невеликому Галілейському місті Назареті. Батьками Її були праведні Іоаким з роду пророка й царя Давида та Анна з роду первосвященика Аарона. Подружжя було бездітним, оскільки свята Анна була неплідною. Досягнувши похилого віку, Іоаким та Анна не втрачали надії на милість Божу й твердо вірили, що для Бога все можливо, і Він може дати Анні дітей навіть в її старості, як це було з Сарою, дружиною патріарха Авраама. Святі Іоаким і Анна дали обітницю присвятити Богу для служіння в храмі дитя, яке їм пошле Господь. Бездітність вважалася в єврейському народі покаранням Божим за гріхи, тому святі і праведні Іоаким і Анна терпіли несправедливу ганьбу від своїх співвітчизників. В одне із свят старець Іоаким приніс в Єрусалимський храм свою жертву в дар Богу, але первосвященик не прийняв її, назвавши Іоакима недостойним, зважаючи на його бездітність. Святий Іоаким в глибокому горі пішов у пустелю і там із сльозами молився Господу про дарування дитяти. Свята Анна, дізнавшись про те, що відбулося в Єрусалимському храмі, гірко плакала, проте не нарікала на Господа, а молилася, закликаючи на свою сім`ю милосердя Боже.

Господь виконав їхнє прохання, коли святе подружжя досягло похилого віку і підготувало себе добродійним життям до високого звання - бути батьками Пресвятої Діви Марії, майбутньої Матері Господа Іісуса Христа. Архангел Гавриїл приніс Іоакиму та Анні радісну звістку: молитви їх були почуті Богом, і у них народиться Преблагословенна Дочка Марія, через Яку буде дароване спасіння усьому світу. Пресвята Діва Марія Своєю чистотою і добрими справами перевершила не тільки всіх людей, а й Ангелів, стала живим храмом Божим, і, як оспівує Церква в святкових піснеспівах, Небесними Дверима, що вводять Христа у Всесвіт для спасіння душ наших.

Відео дня

Різдво Божої Матері ознаменувало настання часу, коли почали виконуватися великі та втішні обіти Божі про спасіння роду людського від рабства диявола. Ця подія наблизила на землі благодатне Царство Боже, царство істини, благочестя, чесноти і безсмертного життя.

Проповідь Предстоятеля УПЦ