З благословення Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Володимира, 8 вересня офіційна делегація Української Православної Церкви, що супроводжує Архіпастиря на Святій Землі, відвідала міста Хеврон і Віфлеєм.

Група, на чолі з вікарієм Київської Митрополії єпископом Макарівським Іларієм вклонилася місцю, де святому Праотцю Аврааму явилися Три Ангели. Паломники вознесли молитви біля Дуба Мамврійського (Хеврон).

Також вони побували на місці, де за церковним Переданням звершував свій молитовний подвиг, підвизавшись у печері, святитель Миколай, архієпископ Мир Лікийський.

Відео дня

Після цього паломники побували на місці народження Христа — у Вифліємі, а також у грецькому храмі «Поле пастушків», де Ангели принесли радісну звістку про народження Ісуса Христа, відвідали печеру, де знаходяться чесні останки 14 тисяч дітей мучеників, яких знищів цар Ірод (Вифлієм, поряд з місцем Народженням Христа).

Офіційна делегація побувала в пустельній Лаврі Святого Сави, що була заснована ще у VI столітті. Колись це була просто печера, де оселився преподобний Сава – засновник палестинського чернецтва. До теперішнього часу територію обителі, подібно до Святої Гори Афон, мають змогу відвідувати тільки чоловіки.

Наприкінці дня паломники відвідали монастир Феодосія Великого, що знаходиться в 11-ти кілометрах на схід від Віфлеєму. На території обителі є печера, у якій, за переданням, зупинялися волхви, що приходили вклонитися народженому Христу.

За словами єпископа Макарівського Іларія, важливість паломництва на Святу Землю в тому, щоб православний християнин отримав не тільки релігійний досвід і відчув себе духовно відродженим, але й побачив історичну картину подій, пов’язаних із земним життям Спасителя.
«Ми доторкаємося до реальної живої історії – Євангелія, зайвий раз запевняємося, що Христос – це історична особистість. Крім того, таке паломництво впливає на духовний стан, дає можливість передивитися своє життя, відкинути хибні цінності. І зрозуміти, в чому полягає путь до Христа, який дає спасіння», - зазначив владика.
http://orthodox.org.ua/uk/node/7674