1 вересня 2010 року в Ужгородській українській богословській академії імені святих Кирила і Мефодія та Карпатському університеті імені Августина Волошина, як і у всіх навчальних закладах Української Православної Церкви відбулися урочистості присвячені початку 2010/2011 навчального року.
Ранком професорсько-викладацький склад, студенти академії та університету зібралися в академічному храмі імені святих Кирила і Мефодія за Божественною літургією, яку з благословення отця-ректора очолив духівник академії, доктор богослов`я, доцент, протоієрей Іоанн Моланич в співслужінні з духовенством академії.
Після богослужіння всі направилися до Закарпатського лялькового театру, де і продовжилося торжество. Серед поважних гостей, що прийшли розділити святкову та духовну радість з професорсько викладацьким складом, студентами та їх батьками були Високопреосвященнійший Феодор, архієпископ Мукачівський і Ужгородський та Преосвященнійший Лазарь єпископ Нарвський.
Святкові урочистості розпочалися з молитви, благословення архієреїв та звучання Державного гімну України. Відкрив святкове засідання ректор Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія та Карпатського університету імені Августина Волошина, професор, архімандрит Віктор (Бедь). Відтак до професорсько-викладацької корпорації та студентів з привітальним словом звернувся Блаженнійший Володимир, Митрополит Київський і всієї України, Предстоятель Української Церкви, яке зачитав проректор з навчальної та виховної роботи (інспектор), доктор богослов`я, доцент Сергій Урста.
Далі слово для привітання було надано Високопреосвященнійшому Владиці Феодору та Преосвященнійшому Владиці Лазарю. У своїх вітальних словах архіпастирі побажали студентам Божої благодаті та практичного втілення в життя тих знань і навичок, які вони здобудуть впродовж періоду навчання в стінах академії та університету. В свою чергу Владика Лазарь подарував ректору УУБА та КаУ, професору, архімандриту Віктору (Бедь) — митру і Під час урочистостей свою чергу отець-ректор з благословення Блаженнійшого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля Української Православної Церкви за заслуги во славу Святої Матері Церкви, нагородив Високопреосвященнійшого Федора, архієпископа Мукачівського і Ужгородського медаллю святих рівноапостольних Кирила і Мефодія І ступення та Преосвященнійшого Лазаря, єпископа Нарвського медаллю преподобного Мойсея Угрина І ступенню.
Від імені професорсько-викладацького складу Карпатського університету імені Августина Волошина студентів привітав почесний проректор з міжнародних зв`язків доктора філософії, кандидат економічних наук, професор Мацола Василь Іванович.
Після урочистих привітань святкові заходи було завершено молитвою та звучанням Державного гімну України, після чого студенти направилися до аудиторій де першокурсникам була проведена екскурсія по академії.
Прес-служба УУБА