На Тернопільщині у селі Лішня Кременецького району заклали перший камінь під будівництво духовного комплексу Святої Праведної Анни.

Як повідомили кореспонденту УНІАН в прес-службі Тернопільсько-Бучацької єпархії Української православної церкви Київського патріархату, духовний комплекс вирішено збудувати поруч із цілющим джерелом на честь Святої Анни, яке відвідують тисячі прочан та туристів. З нагоди встановлення на місці побудови духовного комплексу хреста та символічного каменю поблизу джерела відбулася літургія, на яку зібралися паломники із навколишніх сіл Кременецького та Шумського районів. Святкову літургію під відкритим небом очолив єпископ НЕСТОР, йому співслужили настоятель парафії св. Анни протоієрей Андрій ЛЮБУНЬ, благочинний Кременецького району протоієрей Володимир БУГРАК, настоятель Хрестовоздвиженського храму міста Кременець протоієрей Василь ЯРМОЛЮК та духовенство району.

На завершення богослужіння всі присутні були окроплені освяченою водою, також було освячено хрест та камінь під будівництво духовного комплексу.

Відео дня

Після літургії єпископ НЕСТОР разом із духовенством також відслужив заупокійну літію на братській могилі за спокій душ воїнів УПА.

Довідка УНІАН. Перша історична згадка про джерело Св. Анни датується 1625 роком. Біля джерела стояла дерев’яна капличка, у якій знаходилася фігура святої.

У XVIII ст. опікуватися селом та джерелом Св. Анни почав поміщик Микола Катлубівський.

У 1943 році під час Другої Світової війни німці спалили сільський храм, джерело залишалося у своєму природному вигляді.

У 1974 році представники комуністичної влади розібрали дерев’яну капличку і спалила її в лісі. 7 серпня 1991 року в день Успіння Праведної Анни було освячено відновлену капличку.