Напередодні візиту в Україну Патріарха Московського і всієї Русі Кирила прот. Георгій Коваленко, голова синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ повідомив телеканалу ТВі, що запропонована Патріархом концепція «русского мира» є можливістю переосмислити свою історію і для співвітчизників, і для росіян: « Для нас «русский мир», Русь – це не десь там за кордоном. Для нас це можливість переосмислити свою історію. Ми повертаємося до власних джерел. Це нагадування і російській спільноті про витоки. Ми маємо зробити київську версію цієї концепції. Ми маємо вирішити яке місце ми – кияни займаємо в цьому «руському» світі, яке наше значення».
Отець Георгій вважає, що концепція «русского мира» не є домінуючою, навпаки Патріарх Кирил більше переймається викликами сучасного світу: «Патріарх про концепцію говорить 1%, а 99% говорить про проблеми сьогодення. Це не основна ідеологема, яку Патріарх проголошує». «Ми вже сьогодні відчуваємо наближення войовничого секуляризму (Секуляризм -відвернення від релігії як такої в суспільстві, сім`ї, політиці тощо – ред..). Також я не знаходжу в Євангеліє чи Біблії підтвердження жіночого священства чи гомосексуальних шлюбів, які сьогодні сповідує протестантський світ. Патріарх застерігає, щоб християни-протестанти не лібералізували християнство, не робили його політичним і секулярним» - зазначає отець Георгій.
Щодо розколу в українській церкві, він вважає, що Київський патріархат більш залежний від політики і від Московського патріархату, ніж українська православна церква.
Також отець Георгій зауважив, що «цього року бачимо зближення позицій Вселенського і Московського патріархів – центрів впливу в православному світі. Якщо вони будуть говорити одне, то не буде можливості у церковних політиків чи довкола церковних політиків роздирати тіло церкви».
«Можливо ми живемо на порозі якихось подій, які заставлять нас разом сповідувати свою віру» - поділився своїми передчуттями протоієрей Георгій Коваленко.