У прес-конференції, що відбулася в понеділок, 19 липня, об 11.00 в Синодальному корпусі Києво-Печерської Лаври (корп. 70а), взяли участь керуючий справами Української Православної Церкви, голова комісії УПЦ по зустрічі Святішого Патріарха Кирила в Україні архієпископ Білоцерківський і Богуславський Митрофан та прес-секретар Предстоятеля УПЦ, голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ протоієрей Георгій Коваленко.

Прес-конференцію було присвячено візиту в Україну Святійшого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила, що розпочинається у вівторок, 20 липня.

На початку зустрічі архієпископ Митрофан озвучив для журналістів ключові пункти програми перебування в Україні Предстоятеля Руської Православної Церкви.

Як відомо, з 20 по 28 липня поточного року, Україну відвідає з пастирським візитом Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил. Програма перебування Патріарха Кирила передбачає відвідання ним міста Одеси, де він освятить недавно відновлений Свято-Преображенський кафедральний собор. Також матиме зустріч із керівництвом області та міста, відвідає Національну юридичну академію, зустрінеться з інтелігенцією міста Одеси.

Наступним пунктом програми буде перебування у Дніпропетровську. Там Патріарх очолить Божественну літургію у Спасо-Преображенському кафедральному соборі. Також матиме зустрічі з керівництвом області та міста, із віруючими жителями Дніпропетровщини, побуває на відомому заводі «Південмаш».

Після цього програма перебування Святішого Патріарха продовжиться в Києві, куди Патріарх прибуває 25 липня. У другій половині дня його зустрічатимуть у Києво-Печерській Лаврі.

На понеділок, 26 липня заплановано відвідання Софійського собору, де буде звершено короткий молебень, після чого на території нашої святині — Києво-Печерської Лаври — відбудеться засідання Священного Синоду Руської Православної Церкви. Того ж дня Святіший Патріарх відвідає місце будівництва нашого нового Свято-Воскресенського кафедрального собору. Цим і буде завершена програма 26 липня.

27 липня о 10.00 відбудеться молебень на Володимирській гірці.

Після молебню відбудеться зустріч із Прем’єр-міністром України Миколою Яновичем Азаровим.

Далі планується відвідування Іонинського монастиря, де Патріарх познайомиться із молоддю, дізнається про проекти, які готує молодіжний синодальний відділ.

Увечері, о 17.00 Святіший Патріарх очолить Всенощну на площі перед Успенським собором у Києво-Печерській Лаврі.

28 липня – день пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира, день хрещення Київської Русі. Як відомо, минулого року указом Президента цьому святу було надано статус державного. Святіший Патріарх очолить служіння Літургії у Києво-Печерській Лаврі, після чого відбудеться відкриття виставки на верхній території Лаври, присвяченій спадщині святого рівноапостольного князя Володимира. Потім буде звершено хресний хід з верхньої території Лаври на Дальні Печери. Тут хресна хода завершиться молебнем і патріаршим благословенням віруючого народу.

У другій половині дня Патріарх Кирил відбуває до Москви.

 * * *

Друга частина прес-конференції була присвячена відповідям на запитання представників преси.

«Українська Православна Церква цього візиту чекає, розцінює його як історичний», — зазначив зокрема архієпископ Митрофан, відповідаючи на запитання «Як розцінює українська християнська спільнота цей візит?»

«Віруючі матимуть змогу помолитися зі своїм Патріархом, — сказав він. — Разом із цим ми запрошуємо на офіційний прийом, який відбудеться після служби, представників інших християнських конфесій в Україні: римо-католицької, протестантської, вірменської церкви».

Спілкуючись із журналістами, речник УПЦ повідомив зокрема, що Патріархові не буде вручено українського громадянства, як про це розміщено інформацію в центральних українських ЗМІ. «Про це зараз не йдеться», — сказав він.

Також не став оприлюднювати цифри – у скільки обійдеться підготовка до візиту, натомість зазначив, що «цього року там, де буде Патріарх буде надзвичайно велика кількість народу. До Одеси, Дніпропетровська та Києва будуть приїжджати не тільки мешканці цих міст, а й віруючі з інших єпархій та всіх регіонів України».

Оцінюючи протести з приводу візиту, що висловлюються з боку різних груп української громадськості, архієпископ Митрофан зазначив, що в УПЦ право висловлювати свою точку зору поважають, однак закликають з повагою ставитися до того, що тисячі віруючих прагнуть зустрітися зі своїм Патріархом, помолитися разом із ним.

Речник УПЦ також зазначив, що в програмі візиту не заплановано зустрічі Святішого Патріарха з Президентом України В.Януковичем: відповідно до свого робочого графіку, глава держави не перебуватиме в Києві на час приїзду Предстоятеля РПЦ.

Коментуючи те, що приїзди Святішого Патріарха останнім часом почастішали, архієпископ Митрофан зазначив, що це пов’язано насамперед з тим, що «Патріарх бажає підтримати Українську Православну Церкву». «Візити Патріарха свідчать про те, що він бажає щоб українське православ’я було єдиним. Про це він неодноразово говорив під час минулого візиту в Україну. І цей, візит, можливо, допоможе більшості людей, які сьогодні вороже ставляться до УПЦ, щоб вони зрозуміли, що нічого поганого візит не несе, і Патріарх бажає, щоб українське православ’я об’єдналося. Щоб саме ці візити підготували підвалини для наших майбутніх зустрічей із представниками київського патріархату, автокефальної церкви. В нас існують комісії, які займаються підготовкою до діалогу. Тому візит Патріарха повинен дати чіткі орієнтири для нашої майбутньої співпраці та переговорів», — зазначив речник УПЦ.

Детальніше читайте в повній версії прес-конференції на сайті «Патріарх в Україні»

Прослухати аудіозапис прес-конференції 

«Православіє в Україні»