У Луцьку козаки та православні УПЦ підписали угоду про співпрацю. Така ж угода буде укладена між Українською Православною Церквою та козацьким отаманством на всеукраїнському рівні.

 

Як повідомили УНІАН у прес-службі Волинської єпархії УПЦ, з боку віруючих угоду підписав керуючий Волинською єпархією митрополит Луцький і Волинський Нифонт, а козаків представляв Головний отаман Волинського округу Міжнародної громадської організації «Козацтво Запорозьке» генерал Війська Запорозького Петро ОЛЕШКО.

Відео дня

 

„Угода зобов’язує нас духовно управляти, а козаків зобов’язує виконувати те, що ми їх вчитимемо, а саме християнської моралі, етики. Також берегти святе Православ’я на нашій землі”, – сказав керуючий Волинською єпархією митрополит Луцький і Волинський. Також владика Ніфонт зазначив, що козаки були „споконвіку православні, захищали наші рідні землі, наші національні православні святині, людей, а нині є можливість зав’язувати стосунки із браттями-козаками у співпраці духовній...”.

 

„Цьому договору передувала довга співпраця. Із 2002 року, коли на Волині з’явилася організація козаків, зроблено чимало. Саме козаки забезпечували громадський порядок на території Почаївської Лаври та Києво-Печерської Лаври, – розповів генерал Війська Запорозького, - і цей договір – офіціоз. Це підписання тих відносин багаторічних, які сьогодні скріпили печатками та підписами”. За словами П. ОЛЕШКА, козацтво продовжуватиме споконвічні традиції захисту православ’я, відбудови зруйнованих храмів, патріотичного вихованні молоді, допомоги сиротам.

*** Громадська організація «Козацтво Запорозьке» охоплює в Україні 5 областей. Усього в ній зареєстровано 1732 козака, із них на Волині – 420.