28 липня, у день святкування Хрещення Русі та день пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира, Святіший Патріарх Кирил урочисто відкриє виставку «Спадок князя Володимира» у Києво-Печерській Лаврі.

Про це повідомляє сайт УПЦ.

Як розповіла голова Синодального відділу УПЦ «Місія Церква і культура» ігуменя Серафима (Шевчик), урочисте відкриття виставки відбудеться 28 липня ― в день пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира після Божественної літургії. Виставка проходитиме на Лаврській площі, у корпусі поряд із дзвіницею. Вже розроблена й затверджена концепція експозиції, яка отримала, на мою думку, символічну назву ― „Спадок князя Володимира.

Відео дня

“Зараз за участю культурних діячів і науковців ми формуємо склад експонатів. Серед них такі раритети, як золотник князя Володимира, ― його надає Національний історичний музей; ікона святого князя, православні обладунки, ― які надасть Музей історичних коштовностей України. Деякі експонати надасть зі своїх фондів Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник”, - розповіла ігуменя Серафима.

За її словами, особливої уваги заслуговують раритети з особистого зібрання Блаженнішого Митрополита Володимира. “Вони не такі стародавні, як інші, але унікальні, тому що присвячені 900-річчю святкування Хрещення Русі в Києві й інших містах та 950-річчю вшанування цього ж свята, але не в Радянському союзі, ― у 1938 році такого святкування не могло відбутися на теренах СРСР, ― а в Західній Україні. Ми маємо щастя побачити, що це святкування відбувалося на наших землях, що люди пам’ятали і пам’ятають про це”, - переконана ігуменя.

 “Організовуючи виставку „Спадок князя Володимира, ми хочемо підкреслити, що за словами Святого Письма, Іісус Христос днесь і повсякчас і на всі віки той самий, що віра не змінюється, не змінюється сила духу в часі і просторі. Отже спадок князя Володимира діє і в нас, його нащадках, у повній силі. Тому що розквітає Православ’я, будуються храми, функціонують недільні школи, семінарії, академії, зростають нові покоління, які вже отримали хрещення в незалежній Україні”, - наголосила ігуменя Серафима.

Вона також зазначила, що виставка триватиме вона приблизно півроку, щоб якомога більше людей могли з нею ознайомитися.