У Руській православній церкві спростовують інформацію, поширену українськими і російськими ЗМІ, про те, що нібито звернення Вселенського Патріарха Варфоломія, адресоване українським віруючим – прихожанам неканонічних церков, сказане ним 31 травня під час інтерв`ю телеканалу "Росія-24" у Стрельні (передмістя Петербургу), – могло бути викривлено, а фрази Патріарха могли бути вирвані із загального контексту всього сказаного Святійшим.

Про це сайт «Глас народа» повідомив заступник голови відділу зовнішніх церковних зв`язків Руської православної церкви протоієрей Микола БАЛАШОВ.

За його словами, того дня він особисто був присутній на зустрічі Патріарха Варфоломія з журналістами телеканалу "Росія-24".

Відео дня

«Я можу підтвердити, що ці слова з інтерв`ю Святійшого Патріарха Варфоломія, передані агентством РІА «Новости», абсолютно достовірні», - сказав М.БАЛАШОВ. (УНІАН: за інформацією російського інформагентства, Святійший Патріарх Константинопольський Варфоломій закликав віруючих України, які вагаються, чи повернутися їм в Московський патріархат, «приєднатися до канонічної церкви» й висловив надію, що ще при митрополитові Київському і всієї України Володимирі проблема розколу в країні буде вирішена. «Нехай вони не вагаються, але приєднуються до канонічної церкви, яка є кораблем порятунку», - сказав Святійший Патріарх Варфоломій).

«Я був присутній у резиденції Константинопольського Патріарха в Стрельні, передмісті Петербургу, в момент інтерв`ю телеканалу "Росія-24", фрагмент з якого цитує агентство», - зазначив протоієрей.

Також він додав, що «при цьому Патріарх Варфоломій сказав, що хотів би повторити слова, сказані ним того ж дня за обідом, влаштованим Патріархом Кирилом раніше, в історичній будівлі Святійшого Правительствуючого Синоду на Сенатській площі в Петербурзі».

«Тоді Святійший Патріарх Варфоломій, звертаючись до Блаженнійшого митрополита Київського і всієї України Володимира, висловив побажання, щоб подолання розколу й повернення розкольників у канонічну Українську православну церкву відбулося незабаром. І, в усякому разі, за життя митрополита Володимира. Патріарх Варфоломій побажав Предстоятелю УПЦ побачити на власні очі день, коли розкол буде остаточно подолано», - передав слова Вселенського Патріарха Варфоломія М.БАЛАШОВ.

При цьому він підкреслив, що «контекст цих висловів не залишає ніяких сумнівів у тому, що йшлося саме про повернення наших братів, які відокремилися, в ту саме Церкву, з якої вони вийшли».

Також представник РПЦ додав, що, на його думку, глава РПЦ Патріарх Кирил «підтримує такий заклик».

«Не готовий виступати з коментарями про те, що скаже Предстоятель Російської православної церкви в ході відвідання України в липні цього року. Але в ході минулорічного відвідання Святійший Патріарх не раз звертався з подібним запрошенням повернутися в УПЦ, адресованим до всіх, хто з політичних та інших причин її залишив наприкінці минулого століття. Такий заклик лунав і в Києво-Печерській лаврі, і в Святогірській лаврі, і в Почаєві», - нагадав М.БАЛАШОВ.

Візит Константинопольського Патріарха Варфоломія I до Росії проходив з 22 по 31 травня.