10-11 червня в Сімферополі відбудуться урочистості, присвячені Дню пам`яті святителя і сповідника Кримського Луки. Про це УНІАН повідомили в прес-службі Сімферопольської і Кримської єпархії УПЦ.

Згідно з повідомленням, 10 червня о 6.45, за багаторічною традицією, що склалася, у Свято-Троїцькому соборі жіночого Свято-Троїцького монастиря розпочнеться водосвятний молебень з акафістом святителеві Луці, який очолить Митрополит Сімферопольський і Кримський Лазар, а після молебню чин освячення медичних халатів. На молебень зберуться медичні працівники з Товариства православних лікарів Криму імені Святителя Луки, представники Міністерства охорони здоров`я АРК.

10 червня о 16 годині розпочнеться всеношна, яку очолить Митрополит Лазар.

Відео дня

11 червня в 6.30 почнеться рання святкова Божественна літургія, потім - архієрейська святкова Божественна літургія. Високопреосвященний владика Лазар проведе її спільно з духовенством Елладської Православної Церкви, яке щороку приїжджає з Греції молитовно вклонитися кримському святому в день його пам`яті.

Завершиться святкування традиційною Хресною ходою з чесними мощами святителя Луки.

Архієпископ Лука (у миру Валентин Феліксович Войно-Ясенецький) народився в Керчі 27 квітня 1877 р. Після закінчення медичного університету майбутній святитель займався медичною практикою і науковими дослідженнями. У 1920-х рр. він працював хірургом в Ташкенті, активно беручи участь і в церковному житті, відвідуючи засідання церковного братства. Після трирічного служіння в сані ієрея о. Валентин приймає чернече постриг з ім`ям апостола, євангеліста і лікаря Луки, і 30 травня 1923 р. ієромонах Лука був таємно зведений в сан єпископа. З цього часу починається хресний шлях Владики як сповідника. Численні арешти, тортури не ослабили бажання Святителя виконувати архіпастирський борг і допомагати хворим.

З 1946 по 1961 рр. Владика Лука був правлячим архієреєм Кримської єпархії. Помер він 11 червня 1961 р., в день Усіх святих. Але пастир не залишив свою паству. Його молитвами здійснювалися численні дивні зцілення. У 1996 р. відбулося обретіння святих мощів архієпископа Луки, які нині почивають у Свято-Троїцькому кафедральному соборі Сімферополя.