На Волині відзначають 850-річчя Володимир-Волинського Успенського кафедрального собору. Урочистості тривають 10-11 травня у Володимирі-Волинському. Як передає кореспондент УНІАН, 10 травня обитель відвідав голова облдержадміністрації Борис КЛІМЧУК, де зустрівся із Блаженнійшим Митрополитом Володимиром. Вони обговорили питання збереження національно-культурної спадщини, пам`яток сакрального мистецтва, аспекти благодійної діяльності, яку разом можуть проводити влада і церква, а також співпрацю в напрямку духовного виховання молоді.

Сьогодні у Володимирі-Волинському відбулася урочиста Академія з нагоди ювілею Свято-Успенського кафедрального собору, а також Водосвятний молебень та Святкова Божественна Літургія з Хресним ходом до каплиці Волинських святих. Урочистості очолив Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир.

Довідка УНІАН

Відео дня

Свято-Успенський собор у Володимирі-Волинському – єдина пам’ятка на Волині, що дійшла до нас із часів Київської Русі. Храм збудований волинським кн. Мстиславом Ізяславичем 1160 р. за вироблений типом шестистовпного хрестовокупольного одноверхого храму (як Кирилівська церква у Києві), що свідчить, що його будували київські будівничі. Стіни храму гармонійно розчленовані арками на півколонках; мав фрескові розписи; перебудований у 18 ст. Загальний вигляд маєстатично-монументальний, не зважаючи на мало вдалу реставрацію, виконану 1896-1900 архітекторами А. Праховим і Г. Котовим.

Сьогодні Собор є кафедральним у Володимир-Волинській єпархії УПЦ.