Архієпископ Черкаський і Чигиринський Іоанн виступив з протестом проти створення в Україні ювенальної юстиції та критикою цієї системи правозахисту. Протест у священика викликав наказ міністра юстиції Лавриновича від 16.03.2010 р. ""Про утворення робочої групи для створення системи ювенальної юстиції в Україні "задля зменшення рівня злочинності серед молоді". Статтю в якій він критикує ювенальну юстицію та наміри України створити цю юстицію, опубліковано на офіційному сайті Черкаської єпархії УПЦ КП.
На думку архієпископа Іоанна, який називає ювенальну юстицію "ювенальний фашизмом", "закони ювенальної юстиції насправді призначені для узаконення відбирання дітей у батьків у будь-якій ситуації. При цьому батьки опиняються у абсолютно безправному становищі перед юридичною стіною цієї юстиції".
"У Європі, де ювенальна юстиція діє вже десятиліття, десятки тисяч дітей відняті у батьків, сотні тисяч батьків за "порушення прав дітей" (за покарання дитини, за заборону відвідувати дискотеки або уроки сексуального просвітництва, за привчання до домашньої роботи) були піддані штрафам або посаджені у тюрму", - вважає архієпископ Іоанн. - "Що таке ювенальна юстиція у дії? Це: насильно відняті з сімей діти; заохочення у дітей доносництва на своїх батьків; сексуальне розтління дітей у школі, під приводом захисту права дитини на інформацію (предмети «Основи здоров’я», «Школа против СНІДу», «Рівний рівному»); повна некерованість та агресивність підлітків; привнесення у сім’ю конфліктів між поколіннями; провокування підлітків на протиправні дії (що регулярно відбувається на батьківщині та в оплоті ювенальної юстиції – у Франції, де масові молодіжні заворушення стали невід’ємною частиною французьких реалій); використання захищених ювенальною юстицією підлітків для скоєння кримінальних злочинів", - саме це, на думку архієпископа Іоанна, принесе в Україну запровадження ювенальної юстиції.