ІХ Київський міжнародний фестиваль "КІНОЛІТОПИС-2010" проходитиме в Києві з 26 по 30 квітня і буде присвячений 65-й річниці перемоги у Великій Вітчизняній війні. Як повідомляє «Православіє в Україні», проведення фестивалю проходить зокрема за підтримки Духовно-просвітницького центру Української Православної Церкви та галереї «Соборна».

У рамках фестивалю, окрім запланованих показів документальних стрічок та відзначення професійних здобутків у жанрі документального кіно, заплановано декілька спільних з Церквою акцій.

У понеділок, 26 квітня, об 11.00 в галереї УПЦ «Соборна» в парку будівництва кафедрального собору УПЦ відбудеться відкриття виставки художніх творів родини Яценко-Власових «Джерело духовності» та зустріч гостей фестивалю з Блаженнішим Митрополитом Володимиром. Предстоятель Української Православної Церкви відправить літію за загиблими ветеранами війни та освятить виставку художніх робіт.

Відео дня

Увечері того ж дня, о 19.00, в кінотеатрі «Зоряний» розпочнеться урочисте відкриття кінофестивалю, під час якого видатних майстрів вітчизняного та світового кіномистецтва буде нагороджено «Лицарським орденом «МАЕSТРО». Також відбудеться презентація перевиданої книги настоятельки Свято-Архангело-Михайлівського жіночого монастиря м. Одеса ігумені Серафими (Шевчик) «Молитва за перемогу». Окрім цього в програмі вечора передбачено Прем’єрний показ фільму «Шлях Колумба».

Реалізація культурологічного проекту - Київський міжнародний фестиваль документальних фільмів «КІНОЛІТОПИС» розпочалася в Україні 2001 року. Відтоді проведено вже вісім міжнародних кінофестивалів, у яких взяли участь понад триста документальних фільмів з тридцяти чотирьох країн. Стали традиційними благодійні регіональні програми «ВІДЛУННЯ КІНОЛІТОПИСУ», які відбуваються в Україні. Започатковано нову Міжнародну програму «Відлуння Кінолітопису України», яка з успіхом пройшла у Японії, Росії та Молдові.

Кожного року фестиваль відкриває нові імена як в українському кіномистецтві, так і серед зарубіжних учасників «Кінолітопису».

Фестиваль започаткував свої самобутні нагороди «ЗОЛОТА СОФІЙСЬКА ФРЕСКА», «КИЇВСЬКА КІНОПРЕМІЯ», «ЗОЛОТИЙ КАДР» та «СРІБНИЙ КАДР». Студентська відзнака «ПОЧАТОК». Видатні кінематографісти отримують Почесну відзнаку Лицарський Орден «МАЕСТРО» «За особистий внесок у розвиток світової культури та мистецтва».

Цього року на попередній перегляд до журі кінофестивалю було представлено понад 100 кінострічок із 10 країн світу: Україна, Росія, Польща, Німеччина, Франція, Естонія, Білорусь, Грузія, Швеція, Японія. До конкурсу та участі у фестивалі допущені 44 кінострічки. Глядачів очікує 7 прем’єр.