У хресній ході із Благодатним вогнем та Віфлеємською іконою Божої Матері, що відбулася з нагоди Великодня у столиці, взяли участь близько 10 тис. чоловік.

Як передає кореспондент УНІАН, хресна хода розпочалася біля Успенського Собору Києво-Печерської Лаври і прослідувала до місця будівництва Свято-Воскресенського кафедрального собору (Залізничне шосе, 3, станція метро «Либідська»). У заході взяли участь високопосадовці, духовенство всіх столичних храмів і монастирів, вікарні архієреї Київської митрополії і віруючі.

«Ми повинні дякувати Пречистій, що Вона приїхала до нас, щоби явити нам ще більшу урочистість Воскресіння. З цією радістю я вас вітаю і бажаю, щоб за молитвами Пречистої Божої Матері і всіх святих, Воскреслий з мертвих Христос, пощадив нас, простив усі гріхи і дав благу надію, що досягнемо тих чеснот, що звуться віра, надія, любов, бо так заповідав нам Господь», - сказав у вітальному слові до присутніх Митрополит ВОЛОДИМИР.

Відео дня

Віфлеємська ікона Божої Матері перебуває у Києві до 11 квітня у дерев’яному храмі на честь Усіх святих на місці будівництва кафедрального собору УПЦ. Поклонитися святині мають змогу всі бажаючі.

Як повідомляв УНІАН, християнську Святиню привезла з Єрусалима офіційна делегація Української православної церкви.

Крім того, делегація УПЦ доставила в Україну Благодатний вогонь, який зійшов на храм Гроба Господнього у Єрусалимі у суботу о 14.07 за київським часом.

Довідка УНІАН. Віфлеємська ікона прославилася багатьма чудесами вже у наш час. За традицією, перед цією іконою, що знаходиться перед входом у печеру, де народився Христос, моляться про дарування дітей, про їхнє благополуччя і про сімейне щастя.

Ікона була пожертвувана в базиліку Різдва Христового Російським імператорським домом. Це єдина з ікон Божої Матері, на яких Пресвята Діва усміхається. Ікона відноситься до типу «Одигітрія» («Дороговказниця»).

За переказами, євангеліст Лука написав три образи такого типу: Єрусалимський, Царградський і Ефеський. Найбільш відомий Єрусалимський образ. У 463 році його було перенесено до Константинополя. Вважається, що саме завдяки заступництву Єрусалимської ікони візантійські війська відбили напад скіфів. У 988 році ікону подарували в Корсунь святому рівноапостольному князю Володимиру. Незабаром образ Богородиці Одигітрії став одним з найпоширеніших на Русі.

На Віфлеємській іконі Пречиста Діва зображена з Немовлям Христом. У лівій руці Немовляти - символ царственої влади, правою Він благословляє тих, хто молиться перед образом Його Пречистої Матері. Божа Матір вказує на Спасителя, будучи Дороговказницею, що веде до Христа, від гріха - до спасіння.