Усій повноті Церкви

благодать, мир и милість

Воскреслого у славі Спаса нашого Іісуса Христа!

Відео дня

Возлюблені у Господі браття і сестри, вірні чада Церкви Христової, Христос Воскрес!

Знову приходить благоговійний і радісний день святої Пасхи, що несе радість, утіху та животворящу надію всім віруючим, не зважаючи на пануючу в усьому світі важку атмосферу, спричинену багатосторонньою кризою, з усіма її болючими наслідками, що постають в щоденному житті людей. Воскрес із Гроба Христос, Богочоловік, і разом з ним воскресла і людина! Тиранія смерті відійшла в минуле. Відчай від полону пекла відійшов безповоротно. Єдиний Всемогутній і Податель життя, що прийняв Своїм добровільним Втіленням біду нашої природи в цілому, так само як і причину цієї біди, цебто смерть, віднині «умертвив пекло блиском Божества» і подарував людині життя вічне.

Диявол, хоча він уже позбавлений своєї могутності, безсилий та осміяний, залишаючись вірним своєму імені, невпинно порочить і чорнить цей дар життя, який подав нам Воскреслий Господь. Він оскверняє його через гординю перед Богом, перед ближнім і цілим світом. Він порочить життя людини за допомогою «старої іржі», яка є в нас самих ― цебто схильність до гріха, майстерно застосована дияволом для того, щоб заманити нас у пастку реального гріха чи омани у вірі. Саме з цієї «іржі» народжується гординя, і разом з нею, вони є тією мерзенною парою, яка відповідальна за спотворення наших відносин з самими собою, з ближніми, з Богом і з усім Його творінням. Тому нам необхідно очистити обережно та акуратно цю іржу для того, щоб животворне світло нашого Воскреслого Господа яскраво засяяло в нашому розумі, в нашій душі та в нашому тілі, розганяючи темряву гордині щоб світло життя вічного могло би пролитися на все мироздання.

Цього не можна досягнути ні за допомогою філософії, ні завдяки науці, мистецтву, чи за допомогою будь-якої ідеології, а тільки нашою вірою в Страсті та в Хрест, в Гроб і в Богочоловіка Христа, що зійшов у пекло і Воскрес із мертвих, вірою, яка виявляє себе через сакраментальне життя Церкви, а також через нелегку, постійну духовну боротьбу. Церква як Тіло Христове безперервно переживає з віку в вік чудо Воскресіння. Церква через Святі Тайни, богослов’я та через слідування вченню дає нам змогу бути причетними до чуда, долучитися до перемоги над смертю, стати чадами, що зросли у світлі Воскресіння, і «причасниками Божої природи», як це відбувалося зі святими. Терниста трава пристрастей, що виростає в глибинах наших сердець, угноєна іржею «вітхої людини», повинна якнайшвидше преобразитися у Христі, через Христа і заради Христа та Його живих образів ― наших ближніх ― у квітник непорочності, святості та праведності. Священний піснописець доречно оспівує: «Одягнуті в одежу правди світлішу від снігу, в сьогоднішній день Пасхи возвеселімося, бо в ньому Христос як Сонце правди, із мертвих возсіяв, і всіх нас нетлінням просвітив». Біла одежа правди була передана нам символічно під час Святого Хрещення, і ми покликані через постійне покаяння, радісні сльози, невпинну молитву, обмеження бажань, терпіння перед життєвими труднощами і невпинне старання виконувати всі Божі заповіді, і, перше за все, найголовнішу – любов. Так ми очистимо цю одежу, долучаючись до хресного самоумаління Богочоловіка, щоб і в наше життя, і в світ, що навколо нас, прийшли пасхальне радування, радісне світло Воскресіння і спасіння.

Ми посилаємо Вам ці слова з Фанара, де ми переживаємо Страсті Великої П’ятниці та радість Воскресіння, висловлюючи турботу Церкви-Матері й бажаючи Вам від усього серця прийняти дар спасіння та Пасхальне благословення Владики Життя нашого, що Воскрес із мертвих.

Свята Пасха 2010

†Варфоломій

Милістю Божою Архієпископ Константинополя — Нового Рима, Вселенський Патріарх