У Луцьку 80-річна прийняла найсуворішу чернечу обітницю. У Вербну неділю, в храмі Великомучениці Катерини Василівського жіночого монастиря, що в обласному центрі Волині, архієпископ Луцький і Волинський Михаїл відправив чин постригу у велику схиму.

 

Як повідомили УНІАН у прес-службі Волинської єпархії УПЦ КП, найсуворішу чернечу обітницю прийняла насельниця обителі монахиня Ксенія КИРИЛЮК. Відтак, 80-річна Єва (таке ім’я їй дано під час постригу) – стала першою схимонахинею Волинської єпархії УПЦ КП.

Відео дня

 

У богослужінні взяли участь намісниця ігуменя Анастасія, намісник жидичинської Миколаївської обителі ігумен Константин (МАРЧЕНКО), ченці й черниці монастирів Волинської єпархії, чимало мирян. Наприкінці відправи владика звернувся до присутніх зі словом, у якому зазначив, що прийняття великої схими – велике самовіддане служіння Богові. Тій, хто приймає це служіння, «все життя треба вчитися і все життя потрібно духовно рости», – наголосив архіпастир.

 

Архієрей побажав схимонахині Єві бути „подібною до немовляти, тобто ніколи не бути лукавою, залишатись геніальною у простоті, звершувати щоденні подвиги, щоб простотою сповідання направляти на путь спасіння всіх, хто звертатиметься по допомогу”.

 

Довідково: Існує три ступені чернецтва: рясофор; мантія, або мала схима («малий ангельський образ»); велика схима. Трапляється, що послушника відразу постригають у мантію. Рясофорних і мантійних монахів є відносно немало, а от великосхимники – велика рідкість. Так було завжди: у велику схиму вводили після багатьох літ чернечих подвигів, часто вже на смертному одрі. Йому дають ще раз нове ім’я, адже він бере на себе обітниці ще суворіші, ніж звичайні монахи: перебуває переважно в затворі, тобто постійно поститься і молиться у келії – в монастирі чи скиту, наприклад, у лісі або печері. Великосхимники можуть сповідати, благословляти, але майже ніколи не відправляють служб.