"Українські новини"

В Українській православній церкві Київського патріархату вважають некоректним запрошення патріарха Московського і вієї Русі Кирила на інавгурацію новообраного президента Віктора Януковича. Позицію УПЦ КП озвучив керівник інформаційно-видавничого управління церкви єпископ Васильківський Євстратій (Зоря).

«Враховуючи ті політичні обставини, якими завершилася виборча компанія, а саме те, що не можна говорити про впевнену перемогу або впевнену поразку, що тягне за собою необхідність переможцеві знаходити взаєморозуміння з тією частиною України, яка за нього не голосувала, – враховуючи це, безумовно, запрошення російського патріарха на інавгурацію президента незалежної України – крок не зовсім коректний», - заявив єпископ.

Відео дня

За словами Євстратія, позиція, яку займає Кирил, і висловлювана ним концепція «Російського світу» передбачають, що Україна повинна знаходитися у сфері інтересів Росії, а це, вважають в УПЦ КП, також ставить під питання коректність участі російського патріарха в інавгурації українського президента.

Він нагадав, що колишній президент Леонід Кучма і діючий президент Віктор Ющенко, після інавгурацій зустрічалися з представниками основних українських конфесій.

«Україна – не моноконфесійна держава. В Україні є декілька основних конфесій. Президент Кучма і президент Ющенко це враховували під час їхніх церемоній інавгурації, оскільки і в 1999 році, і в 2005 році ці президенти після інавгурації мали зустрічі, спілкування з керівниками всіх основних українських конфесій в Софійському соборі», - підкреслив єпископ.

В зв’язку з цим Євстратій вважає, що вияв особливої прихильності до керівника іноземної церкви може бути сприйнятий як неповага до українських конфесій.

«Це не тільки певний прояв неповаги до керівників інших українських конфесій, але це також ставить під питання статус митрополита Володимира як глави Української православної церкви Московського патріархату», - сказав він.

На думку єпископа, якщо Кирил благословить Януковича в день інавгурації, це виглядатиме дивно і може бути неоднозначно сприйняте в українському суспільстві.

Євстратій повідомив, що за станом на понеділок УПЦ (КП) не отримувала запрошень на які-небудь заходи у зв’язку з інавгурацією.

Нагадаємо, що Кирил відвідає Україну для участі в інавгурації Януковича 25 лютого.