23 лютого 2010 року
№ 21
ЙОГО БЛАЖЕНСТВУ,
БЛАЖЕННІШОМУ ВОЛОДИМИРУ,
МИТРОПОЛИТУ КИЇВСЬКОМУ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ,
СВЯЩЕННОАРХИМАНДРИТУ
СВЯТО-УСПЕНСЬКОЇ ПОЧАЇВСЬКОЇ ЛАВРИ

Ваше Блаженство!

У дні Великого посту змушені порушити Вашу молитву і звертаємося до Вас із приводу заяв посадових осіб Тернопільської обласної ради та державної адміністрації в засобах масової інформації.

У своїх виступах вони звинувачують Свято-Успенську Почаївську Лав-ру в антидержавній та антиукраїнській діяльності; підбурюванні людей до войовничих дій; розповсюдженні антиукраїнської літератури; прочан, які приїжджають в Лавру на молитву, принизливо називають «туристами»; проголошенні проповідей виключно російською мовою; агресивній поведі-нці монахів по відношенню до «священнослужителів і вірян інших конфесій».

Відео дня

Такі звинувачення нічим не обґрунтовані і безпідставні, сіють недовіру до канонічної Православної Церкви серед людей, являються популістськими і розраховані на майбутні вибори до місцевих рад.

У противагу приведеним звинуваченням можемо сказати наступне:

1. Всі ми є громадянами України, тут виросли, живемо і тут наше коріння – це нам дав Бог. На кожній службі підноситься молитва до Бога за державу, владу і народ Божий. Тому ніякої антидержавної чи антиукраїнської пропаганди і діяльності ми не ведемо.

2. Христос заповідував любити ближніх, а не підбурювати людей до во-йовничих дій, як це роблять «православні християни» інших конфесій, які намагаються захвачувати православні храми, як це було, наприклад, нещодавно в селі Мусорівці Збаражського району Тернопільської області.

3. Служби в храмах Лаври ведуться на церковнослов`янською мовою, яку окремі люди називають російською, забуваючи звідки прийшла до нас азбука та письменність і не хочуть знати про святих рівноапостольних Кирила та Мефодія, які принесли це на Святу Київську Русь.

4. Звинувачення в тому, що Лавра приймає туристів безпідставні, а нази-вати людей, які приїжджають помолитися «туристами», може тільки безбожник, який сам далекий від віри і Бога. У цьому випадку і тих, кого в заяві називають «священнослужителями і вірянами інших конфесій» також слід віднести до туристів.

5. У храмах Лаври проповіді на 95 відсотків проголошуються українською мовою.

6. Література, яка є в іконній крамниці Лаври, видана церковно-слов’янською, українською та російською мовами. Із всіх книжок, які продаються, 46 видань надруковані українською. Із них братією Лав-ри перекладено з російської на українську мову 22 видання, на випуск яких отримане Ваше благословення.

7. До Лаври приїжджають люди інших конфесій та розкольники, і ми, як християни, не зневажаємо ними як людьми, а ведемо з ними діалог, врозумляючи їх повернутися в лоно Канонічної Церкви. Але до участі в Святих Таїнствах ми не можемо їх допустити – цьому нас вчить Святе Письмо і Канони Церкви.

З усього цього видно, що люди, які займають державні посади дискре-дитують державу в очах Православного світу через засоби масової інфор-мації і дають підстави для того, щоб звинувачувати державу в порушенні Конституції України, закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» і втручанні держави в діяльність Церкви, а самих посадовців в розпаленні міжконфесійного протистояння і ворожнечі, сіють недовіру до Православної Церкви.

Просимо Вашої духовної підтримки і святих молитов, щоб Господь наш Іісус Христос укріпив нас в цих випробуваннях та спокусах.

З синівною любов’ю, Ваш молитвеник


†Володимир,
архієпископ Почаївський,
намісник Свято-Успенської Почаївської Лаври