У Чернігові у день Торжества православ`я до кафедрального храму УПЦ Київського патріархату прибули чудотворні ікони Божої Матері з Новгорода-Сіверського – Дубинська, Дігтярівська та ікона Божої Матері "Живоносне Джерело". Про це повідомляє сайт газети "Сіверщина".
Також до храму привезено ікону Богородиці "Праворучиця", яка нещодавно повністю оновилася з одному з лікарняних храмів міста.
Перед початком богослужіння відбувся хресний хід по Алеї Героїв для зустрічі святинь, потім духовенство та віруючі обнесли ікони навколо собору.
З благословення єпископа Чернігівського і Ніжинського ІЛАРІОНА чудотворні ікони будуть перебувати у храмі Святої великомучениці Катерини упродовж всього Великого посту. Владика ІЛАРІОН у проповіді наголосив, що православні поклоняються не самому зображенню із фарби, дерева та прикрас, а першообразу, тобто, у даному разі, самій Матері Божій. "А зцілення отримуємо по вірі нашій", - зазначив він.

*** Дубинська ікона Божої Матері датована ХІХ ст.. Цією іконою благословив своє духовне чадо преподобний Лаврентій Чернігівський, коли подвизався (ніс послух регента хору) в Пустинно-Рихлівському Свято-Миколаївському монастирі. По молитвах перед цією іконою багато людей отримували зцілення від різних душевних і фізичних хвороб. У 2004 році ікона мироточила.
Дігтярівська ікона Божої Матері (ХVІІІ ст.) – точний список Дігтярівської ікони Богородиці, яка не збереглася до наших часів. Ця ікона була на хоругві, яку подарували до нового Свято-Покровського храму с. Дігтярівка Новгород-Сіверського району, що був збудований коштом гетьмана Івана Мазепи.
Ікона Божої Матері "Праворучиця" була зовсім темною, тепер же оновилася. Причину її оновлення ніхто не може пояснити – промисел Божий. Сама по собі ікона доволі рідкісна.