У Чернігові з нагоди свята Торжества православ`я триває багатотисячна хресна хода на чолі з архієпископом Чернігівським і Новгород-Сіверським АМВРОСІЄМ.
Як передає кореспондент УНІАН, наразі учасниками хресної ходи є близько трьох тисяч жителів обласного центру. Учасники ходи несуть Святе Євангеліє, ікони, хоругви та інші святині храму. Священнослужителі і церковнослужителі здійснюють ходу в богослужбовому вбранні, під час ходи співають богослужбові пісноспіви, тропарі свята, ірмоси та святкові канони. Віруючих супроводжують міліція та ДАІ, рух на дорогах міста не припиняється.
У день Торжества православ`я, що традиційно відзначається у першу неділю Великого посту, віруючі Чернігова обходять всі храми міста, підпорядковані Українській православній церкві, де їх зустрічають передзвоном. Всього маршрут хресної ходи становить близько 30 км.
Сьогодні хресна хода розпочалася о 9 годині ранку від Спасо-Преображенського собору Чернігова. У ній на той момент взяли участь майже 2 тисячі прихожан.
Кінцевим пунктом маршруту є кафедральний Троїцький собор, де відзначення Торжества православ`я завершиться спільним молебнем та зверненням владики АМВРОСІЯ. За інформацією організаторів, кількість чернігівців, які долучаються до хресної ходи у кожному з храмів, традиційно зростає до 10 тисяч. Вони сподіваються, що не стане винятком і нинішній рік.
"Хресна хода є вираженням єдиної народної віри та старанної молитви до Господа та Божої Матері, це похід за благодаттю, тому традиційно хресні ходи набули масовості, тисячі віруючих беруть в них участь", - повідомили у прес-службі Чернігівської єпархії.
Свято Торжества православ`я символізує остаточну перемогу Церкви над іконоборчою єрессю та відновлення шанування святих ікон. Встановлення цього свята пов`язують з подіями Константинопольського собору 843 року, який відновив іконошанування у Візантійській імперії.
Цього дня у церквах моляться не тільки про тих, хто постраждав за ствердження православної віри, але також і про тих, хто не вступив під її покров.