Напередодні дня пам`яті преподобного Іони Київського (22 січня) Свято-Троїцький чоловічий монастир отримав назад свою головну святиню - образ Богородиці «Троєручиця», принесений старцем Іоною до Києва як благословення на заснування нової обителі, повідомляє «Православіє в Україні». На полях ікони зображені архангели Михаїл и Гавриїл, прп. Іоанн Дамаскін, вмч. Варвара, прп. Павел и Пелагія - небесні покровителі батьків преподобного Іони, прор. Іоїль (його ім`я носив прп. Іона в рясофорі), пророк Іона.

Після закриття монастиря в богоборчі часи ікону сховали віруючі. Тривалий час її переховували по оселях, та в роки Великої Вітчизняної війни, коли на деякий час чернече життя відновилося, образ Божої Матері знову повернули до Іонинського монастиря.

Після закриття обителі вже у повоєнні роки, «Троєручиця» зберігалася в Києво-Печерській Лаврі, а згодом у Київському Свято-Покровському жіночому монастирі Києва.

Архімандрит Іона (Черепанов), намісник Свято-Троїцького монастиря: «У радянський час, коли наш монастир був закритий, ікона знаходилася в жіночому Покровському монастирі. Сестри монастиря зберегли цю ікону в період жорстоких гонінь. Вони зберегли її в часи хрущовських гонінь, в часи правління Брежнєва, і ось зараз святиня повернулась до нас в обитель. З благословення Предстоятеля нашої Церкви Блаженнішого Митрополита Володимира ігуменя монастиря Калісфенія передала обителі цей образ, який сестри з любов`ю берегли довгі роки».

Минуло вже сто вісім років, як відійшов до Бога старець Іона. Саме його зусиллям нововідкрита обитель за відносно невеликий проміжок часу перетворилася на одну з найрозвиненіших у тодішній Російській імперії. Крім монастирської території, обитель володіла у Києві та за його межами п`ятнадцятьма земельними ділянками. З великого господарства на момент відродження монастиря у 1990-х залишилися лише собор та годинникова вежа.

Після Божественної літургії перед чудотворним образом відслужили молебень. Ікону встановлять на колоні праворуч - де святиня знаходилася і до закриття монастиря.