У містечку Седнів на Чернігівщині на могилі загиблих у 1919 році воїнів УНР встановлено пам`ятний хрест. Про це повідомив представник Українського інституту національної пам’яті Сергій БУТКО.  За його інформацією, у 91-шу річницю трагічної події на седнівському кладовищі з ініціативи в.о. голови Чернігівської райдержадміністрації, голови районної організації Всеукраїнської Спілки краєзнавців Андрія КУРДАНОВА райдержадміністрація та представники седнівської селищної громади упорядкували могилу, встановили хрест і табличку "Борцям за волю України, які загинули в Седневі у січні 1919 р.". Заупокійну літію відслужив секретар Чернігівської єпархії УПЦ КП о. Роман (КІНИК), йому співслужили священики Чернігівського благочиння.

Організатори вшанування пам`яті воїнів УНР нагадали присутнім історичні події тих часів. Зокрема, 10 січня 1919 року група бійців у складі 250 чоловік, отримали наказ вирушити у напрямку до міста Городні і закріпитися для прикриття північного кордону молодої Української держави. Проте вони не здогадувалися, що за Седневом їх чекає засідка Богунського полку під командуванням М. Щорса. У результаті короткого, але жорстокого бою, 25 молодих вояків армії УНР залишились лежати у седнівській землі. Седнівці тихо поховали їх на цвинтарі у братській могилі поблизу Покровської церкви.

Упродовж тривалого часу правда про події січня 1919 року замовчувалася. Лише у 2008-2009 роках завдяки дослідженням молодого краєзнавця із Седнева, учня 11-го класу ЗОШ № 3 м. Чернігова Ервіна МІДЕНА відбулася реконструкція трагічної події в історії боротьби за незалежність України.

Відео дня

Після вшанування пам’яті загиблих вояків Армії УНР учасники заходу у Свято-Георгієвському храмі УПЦ Київського Патріархату у Седневі взяли участь в молебні за Соборну Українську Незалежну державу.